A fost o seară plină de oameni şi de idei, sâmbătă, la Filarmonica de Stat din Oradea, unde s-a desfăşurat un episod al Întâlnirilor "Vorbitorincii", cu jurnalistul Cătălin Striblea şi scriitorul Radu Paraschivescu. Ei i-au provocat pe orădeni cu o temă complexă şi controversată, "Mândria şi prejudecata la români", care i-a plasat pe poziții divergente nu doar pe cei din public, dar inclusiv pe cei doi protagonişti.
Din start, Radu Paraschivescu s-a distanţat de ideea de mândrie, considerând-o prea apropiată de trufie şi preferând sintagme precum "bucurie" sau "mulţumire" atunci când e să-şi definească stările de satisfacţie.
"Am fost un om hrănit cu forţa cu mândrie. M-am cam săturat de traficul cu mândrie. Nu am văzut trafic cu cuvântul "bucurie", dar trafic cu "mândrie" se face la fel de puternic ca traficul cu ţigări. Suntem mândri într-o ţară în care totul merge vraişte", a descris prozatorul ipocrizia ce răzbate din sloganul "mândri că suntem români" vehiculat atât de des de politicienii ahtiaţi de capital electoral şi cultivat de o "istorie a României mitizată frenetic, în care totul a fost splendid, de frescă", dar care uită că Mihai Viteazul, de exemplu, a fost nu doar un unificator, ci şi un boier stăpân de sclavi.
"A fi român e o fatalitate, o situaţie la care nu ai contribuit cu nimic", a amintit Paraschivescu, condamnând "mândria la grămadă, care înlătură trierea, selecţia şi instalează devălmăşia". În virtutea ei, dacă eşti "mândru că eşti român", ar trebui să te identifici la fel de senin şi cu exponenţii mai nefericiţi ai neamului, de tipul torţionarilor stalinişti, a subliniat vorbitorul, arătând că "nu prin minciuni gogonate" se construiesc naţiunile puternice.
De cealaltă parte, Cătălin Striblea a făcut apel la statistici izvorâte din sondaje de opinie, care arată că 91% dintre români se declară mândri ca aparţinând acestei naţii, şi a ţinut să sublineze că el însuşi are motive să simtă o asemenea mândrie. A și oferit trei argumente în acest sens: orientarea pro-europeană manifestată de poporul român, convieţuirea paşnică în relaţie cu celelalte etnii, respectiv poziţionarea corectă faţă de Ucraina în conflictul cu Rusia şi felul în care românii şi-au arătat sentimentele faţă de ucrainenii ajunşi în nevoie.
Realizatorul radio a fost cel care a insistat mai mult şi pe marginea prejudecăţilor atât de răspândite între români, oferind numeroase exemple care au amuzat auditoriul, mergând de la felul în care locuitorii diverselor regiuni se judecă între ei ("ardelenii au trei viteze - încet, foaret încet şi pe loc") la "femeile care nu sunt bune la şofat" şi, evident, ideea extrem de răspândită că "ungurii vor să ne ia Transilvania", fără să fie nici până acum clar unde s-o ducă şi ce să facă cu ea.
În ciuda subiectului "greu", publicul orădean s-a dovedit "prezent" şi prins în dilemele dezbătute, punând multe întrebări celor doi "vorbitorinci" sau doar simţind nevoia să se poziţioneze spre unul sau altul dintre curentele de opinie. Au fost voci raţionale care au pus, asemenea lui Paraschivescu, dorinţa de împlinire personală mai presus de o mândrie artificială şi trufaşă, sau dimpotrivă, altele care au enunţat, în continuarea celor expuse de Striblea, necesitatea coagulării ca neam şi ca aparţinători ai acestui loc, în jurul mândriei naţionale.
"Poţi să te simţi mândru dacă nu obţii apreciere şi admiraţie din exterior?". "Mai este mândru românul care a emigrat şi s-a integrat într-o altă societate?". "Dacă nu suntem mândri, suntem măcar bucuroşi că suntem români? Şi cum s-ar descrie aceasă bucurie?", au fost câteva din temele de dezbatere lansate.
La cea din urmă, răspunsul lui Radu Paraschivescu a smuls aplauze: "Bucuria mea ca român este a unui om care, după ce decenii a stat în spatele sârmei ghimpate, a ajuns să trăiască liber, a unui om care azi poate folosi toate cuvintele din vocabularul limbii române, limba română cu tot parfumul ei, este bucuria celui care poate să vadă lumea, care poate să vadă frumuseţile României, e bucuria de a vedea că sunt oameni care construiesc, să văd un meci bun, să iubesc o femeie frumoasă care pe deasupra este şi deşteaptă... Am o mulţime de motive să fiu bucuros!".
În context, au fost orădeni care au simţit nevoia să spună că pe ei îi face mândri chiar şi simplul faptul că trăiesc în Oradea, un oraş "viu", idee ce a primit din partea lui Cătălin Striblea o replică măgulitoare, definitorie altminteri pentru o seară reuşită: "Să ştiţi că Oradea, pentru noi, cei din Sud, este un motiv de invidie!". Şi poate şi de mândrie, dacă nu cumva e o prejudecată...
foto: Facebook / Vorbitorincii