Consiliul Local Oradea s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară organizată de îndată în mediul online cu un singur punct pe ordinea de zi, care a fost votat în doar un minut.

"Un material important"

Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi depunerea proiectului viitorului spital de boli infecţioase din Oradea pentru finanţare, prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă, pentru ca documentaţia să poată fi transmisă încă din această săptămână.

Potrivit hotărârii, consilierii locali şi-au asumat în numele oraşului o cofinanţare de 6,8 milioane euro, reprezentând 5% din investiţia totală în viitorul spital, estimată la 135,9 milioane euro.

"Vă mulţumim pentru că aţi participat astăzi la o şedinţă. Era un material destul de important. Aveam nevoie de această hotărâre de Consiliu Local (n.r. pentru a depune proiectul spre finanţare prin PNRR)", a declarat la încheierea şedinţei desfăşurate prin Zoom, viceprimarul Marcel Dragoş.

Edilul a mai adăugat doar că, la fel ca până acum, şedinţa ordinară aferentă lunii mai va fi organizată în ultima joi din lună.

Cu minimum 218 paturi

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitorul spital va avea o amprentă la sol de 10.000 metri pătraţi şi va fi ridicat într-un perimetru delimitat de strada Vlădeasa şi strada Traian Blajovici.

Viitorul spital al Oradiei va fi unul modern, care va răspunde standardelor secolului XXI. Construcţia va avea patru etaje şi două circuite diferite, astfel încât să poată fi adaptată pentru epidemii sau pandemii.

Instituţia spitalicească avea minimum 218 paturi pentru spitalizare continuă, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, plus 20 de paturi pentru spitalizare de zi şi 11 de terapie intensivă. Spitalul va avea şi un compartiment pentru primiri urgenţe, un ambulator integrat şi un bloc operator de dimensiuni reduse.

Unitatea medicală va fi deservită de 175 de locuri de parcare, în subteran şi la nivelul solului (dintre care 6 pentru persoane cu dizabilităţi). De asemenea, va avea 139 de locuri pentru biciclete.

Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească va include spaţii adecvate pentru învăţământ şi cercetare clinică (amfiteatru, săli de cursuri), farmacie, bucătărie de lapte (pentru alimentele necesare sugarilor), laborator TBC şi de biologie moleculară, morgă.

În perioada următoare, municipalitatea va lansa licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, trecând, cel mai probabil, în documentaţie şi o clauză care să specifice că realizarea investiţiei depinde de accesarea finanţării prin PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!