Diavolul se ascunde în detalii. Așa că Oradea poate deveni o adevărată atracție turistică nu doar pentru ștaiful clădirilor din centru, ci și pentru confortul pe care îl asigură vizitatorilor. Turiștii trebuie să se simtă în siguranță, să aibă acces facil la apă și toalete, să se bucure de localuri, fiecare după buzunarul propriu.

Deunăzi, colegii mei au făcut inventarul cișmelelor din oraș și au constatat că la acest capitol am regresat. Nu mai poate bea apă gratis nici cel mai sărac turist, nici cel mai amărât animăluț, căci am desființat instalațiile. Motivul real nu cred că este acela ca vizitatorii să bea pe bani, prin localuri, ci mai degrabă că în jurul cișmelelor se face multă mizerie. La fel cum proiectatele cascade de pe dealul Ciuperca au dispărut, ca nu cumva să devină scăldătoare pentru te miri cine.

Dacă dorește să protejeze birtașii de concurența neloială a apei de robinet, Primăria ar face poate mai bine să desființeze ABC-urile din centru sau măcar să le limiteze orarul de funcționare, pentru că localurile pierd foarte mult dacă cei însetați apelează la un magazin alimentar, nu la ele.

O altă palmă dată turismului este lipsa toaletelor. Văd că se amplasează WC-uri deștepte pe la periferie, dar oamenii care vin să admire pasajul Vulturul Negru nu vor merge să tragă apa pe coridorul de pe Barcăului.

Și dacă totuși lipsa toaletelor din zona centrală persistă, ar face bine onor edilii să acceseze niște fonduri europene din care să cumpere 50 de cartoane și 10 carioci. Apoi să pună panouri indicatoare pentru turiști către multele parcări din zona centrală, dotate toate, din fericire, cu grupuri sanitare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!