Șeful Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, un orădean din PSD, Felix Cozma, înoată și el în scandalul trucării unor concursuri pentru posturi din Ministerul Agriculturii, sub patronajul fostului ministru, Adrian Chesnoiu, sensibilizat la rându-i de un și mai fost ministru, Petre Daea, care, culmea, după ce afacerea a explodat, a ajuns să-i succeadă. Un lanț al slăbiciunilor de un balcanism aiuritor, greu de închipuit oriunde altundeva.

Faptele le-a relatat presa centrală, după ce DNA l-a pus pe fostul ministru Chesnoiu sub învinuire pentru abuz în serviciu. Patru amici și protejați ai și mai fostului ministru Daea trebuiau angajați când la butoane încă era cel dintâi, care deși i-a numit „dobitoci”, a intervenit pentru ca aceștia să primească dinainte subiectele.

Cum unul nu reușise nici așa să stoarcă nota minimă (justificată, așadar, etichetarea zoologică), ministrul a mai vrut ca membrii comisiei să-l salte la „7 și un pic”. Atâta doar că unul dintre aceștia nu s-a mulțumit să-l informeze pe Cozma despre dorința ministrului, ci a și sesizat procurorii anticorupție.

Care a fost reacția șefului ANFP la comanda lui Chesnoiu? „Am înțeles. OK. Bine”. Nu putem ști, deocamdată, dacă a contribuit și el activ la fraudarea concursului, dar știm că a aprobat-o. Cel puțin verbal. Nu el, ci un funcționar din subordinea sa a refuzat să dea o notă mai mare decât cea meritată. Cozma a „înțeles” disciplinat și a consimțit că-i „bine”. N-a murmurat, măcar, că nu-i „OK”.

Sunat de jurnaliști, a bălmăjit-o, că nu-l cunoaște pe „dobitoc”, că respectivul n-avea cum primi subiectele pentru că „se extrag” cu puțin înaintea concursului și „de față cu comisia”. Pe bune, nu vă umflă râsul? De altfel, un amic comenta lapidar: „Păi nu pentru asta l-au și pus șef la ANFP?”. Dacă nu era servil, n-ar fi pupat-o! Și chiar așa, ce-l recomandă, altceva decât apartenența și obediența politică?

Speța PSD-iștilor însămânțați prin Ministerul Agriculturii nu e deloc singulară. E reprezentativă. Să ne amintim de angajarea la Ape a altor „dobitoci”, în guvernarea PNL din 2020. Sau, recent și local, de concursul de la Ambulanța Bihor cu condiții anume croite încât să nici nu se poată prezenta alții decât „agreații”: la parcul auto unul cu diplomă musai de Drept, la depozit un gestionar cu patalama de transmisionist. Și nu aș uita nici de potlogăriile patronate prin țară de primari USR cu apucături la fel de românești ca ale „oamenilor vechi”.

Realitatea este că întregul sistem bugetar din țară e cangrenat, și nu doar în administrație, ci și în educație, sănătate, energie și ce-o mai fi. Grav cu adevărat este, însă, nu doar că plătim dobitocii, ci că acum, cu ei în spate, trebuie să navigăm prin crizele multiple ce se anunță, energetică, alimentară, economică. Ar fi noroc porcesc să nu ne tragă uraganul, de-a binelea, la fund.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!