Orădenii ar face bine să se dezvețe de obiceiul de a lăsa gunoi pe stradă. De o lună, polițiștii locali au trei camere mobile pe care le „plimbă” prin tot orașul, în căutarea celor care aruncă mizerii clandestin. 

„Sunt o bună soluție pentru menținerea curățeniei. Mulți oameni le observă și se abțin să mai arunce gunoaie”, spune șeful Poliției Locale Oradea, Samuel Milian.

Pe modelul CJ 

Prima instituție din Bihor care a cumpărat camere mobile pentru combaterea murdăriei a fost Consiliul Județean. La începutul acestui an, CJ Bihor a predat patru asemenea echipamente către Poliție și Garda de Mediu, ca să le monteze în parcările de pe drumurile naționale și să depisteze șoferii care aruncă gunoaie. Măsura s-a dovedit eficientă: cea mai recentă raportare arată că, numai în luna iunie, 8 asemenea șoferi au fost surprinși de camere, identificați și amendați.

Observând modelul de succes, Primăria Oradea a călcat pe urmele CJ Bihor și a cumpărat trei camere mobile, pe care le-a dat în gestiunea Poliției Locale. Orașul are câteva sute de alte camere de filmat statice, amplasate de regulă în intersecții și care transmit imagini în dispeceratul Poliției Municipiului, fiind folosite cel mai adesea la prinderea hoților ori a șoferilor care provoacă accidente. „Aceste trei camere mobile le montăm și le urmărim noi, pentru a-i prinde pe cei care nu păstrează curățenia”, explică Samuel Milian (foto).

Puncte „fierbinți” 

Polițiștii au început să folosească cele trei camere mobile la începutul lunii iulie și deja investiția de câteva mii de lei și-a dovedit eficiența. Amplasate pe stâlpi de electricitate sau care susțin alte rețele, camerele au, fiecare, un panou solar care le alimentează cu energie electrică și cartele de internet, așa că transmit imagini în timp real în dispeceratul Poliției Locale. „Pentru început, le-am montat în locuri în care colegii mei de la Poliția Ecologică știu că sunt probleme, unde oamenii s-au obișnuit să arunce gunoaie”, zice Milian.

De pildă, pe strada Navigatorilor din Velența, unde localnicii obișnuiau să arunce gunoaie în speranța că le va „spăla” Crișul Repede, ori la ieșirea din cvartalul de blocuri cu un etaj de pe strada Louis Pasteur, unde locatarii și-au făcut prostul obicei de a lăsa resturile vegetale rămase în urma curățeniei prin curți la colțul trotuarului (foto)

„Oamenii sunt bine intenționați și fac curățenie pe domeniul public. Însă greșesc când lasă gunoaiele în stradă. Un sac de gunoi va atrage alte mizerii, pentru că vor veni și alții să arunce”, explică Milian. 

Video-disciplinare

Poliția Locală nu are suficienți angajați astfel încât să poată să urmărească non-stop înregistrările camerelor mobile, însă de fiecare dată când agenții găsesc în aria de supraveghere un sac cu gunoaie, „derulează” imaginile care au fost stocate și caută vinovații. „De regulă, sunt oameni care locuiesc în zonă”, spune șeful polițiștilor. 

După ce au prins câțiva și i-au amendat, polițiștii au constatat că zona rămâne curată. Din vorbă în vorbă, au aflat și alți vecini că riscă să fie înregistrați când comit ilegalități. În plus, camerele au dimensiuni destul de mari, așa că sunt ușor de observat de cei care se gândesc că ar putea fi filmați. De frica amenzilor, se abțin...

Între blocuri

În perioada următoare, camerele vor fi montate și în jurul țarcurilor de gunoaie de la blocuri, pentru a-i prinde pe orădenii care lasă sacii cu mizerii pe lângă containere. De altfel, primarul Florin Birta a promis încă de anul trecut că toate incintele din oraș vor fi supravegheate video, o investiție care este destul de costisitoare, iar oportunitatea finanțării ei din bani europeni încă n-a apărut. „Vom testa aceste camere, să vedem dacă ne ajută să menținem curățenia în jurul țarcurilor”, zice Milian.

Firește, șeful Poliției nu vrea să deconspire locurile unde va monta echipamentele în zilele care vin. Dacă nu sunt preocupați de curățenia orașului lor și nici vigilenți, vinovații merită puși la plată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!