Deși operarea lor ar urma să înceapă pe 7 aprilie, iar biletele se vând de mai multă vreme online, zborurile pe ruta Forlì (Italia) – Oradea parcă nu ar exista pentru Aeroportul din Oradea, întrucât nici pe site-ul și nici pe pagina de Facebook a aerogării nu sunt menționate în vreun fel și nici nu sunt introduse în orarul oficial de zbor, publicat online. Există un motiv, după cum a aflat BIHOREANUL.

Anunțate doar de italieni

La finalul lunii martie, Ryanair a operat ultimele zboruri de la Oradea spre destinații europene. Astfel, aeroportul orădean a rămas fără curse internaționale. 

Există o singură rută externă programată în acest moment, și anume Forlì (Italia) - Oradea, zborurile urmând să debuteze pe 7 aprilie, cu o frecvență de două ori pe săptămână, în zilele de luni și de vineri. Anunțul a fost făcut însă unilateral, doar de partea italiană, nu și de Aeroportul Oradea sau de Consiliul Județean Bihor. 

În ianuarie 2023, într-o conferință de presă, Andrea Gilardi, director de marketing și business aviation al Aeroportului „Luigi Ridolfi” din Forlì, a anunțat într-o conferință de presă la care a participat și Ugo Calvisa, vicepreședinte executiv al Aeroitalia, că vor fi lansate o serie de zboruri noi menite să crească traficul de pasageri pe aerogara din orașul italian situat în regiunea Emilia-Romagna. 

Zborurile sunt realizate prin intermediul operatorului de marketing al Aeroportului Forlì, și anume platforma goto-fly.it, unde au și fost puse biletele în vânzare. Operatorul aerian care va efectua propriu-zis cursele va fi unul lansat nu demult pe piață, Aeroitalia, în baza unui parteneriat care prevede zboruri și spre alte destinații europene. 

„Noi tăcem”

Firma Goto-fly.it a Aeroportului Forlì a pus în vânzare, la începutul lunii februarie, biletele pentru ruta Forlì - Oradea, un zbor dus-întors costând în jur de 100-150 euro, cu bagaj mic. 

Sunt și orădeni care și-au achiziționat bilete, dar care sunt nedumeriți de faptul că zborurile acestea nu doar că nu sunt promovate deloc de Aeroportul din Oradea și de autoritățile locale, dar nici măcar nu apar în orarul oficial de zbor publicat pe site-ul aerogării orădene. 

„Avem impresia că cineva vrea să saboteze orașul. Am încercat să găsim date despre zborul către Forlì și nu am găsit decât în știrile voastre. Nu există nici măcar un link pe site-ul aeroportului din Oradea, în condițiile în care pe site-ul goto-fly.it este link despre Oradea. E singurul zbor care ne conectează cu Europa și noi tăcem”, a reclamat o cititoare a BIHOREANULUI.


Fără înștiințare oficială

BIHOREANUL a vrut să afle de ce singura legătură aeriană externă a Oradiei nu este menționată deloc de Aeroportul Oradea. 

Directorul Răzvan Horga spune că, deși „au existat discuții” privitoare la aceste zboruri, Aeroportul Oradea nu a fost notificat oficial că ele vor fi operate, când și cu ce aeronave, așadar nu are, la rându-i, ce să anunțe. Adică nu poate include în orarul oficial zboruri care nu i-au fost comunicate. 

„Nu am primit încă înștiințarea formală, oficială, de la compania aeriană care operează și, până atunci, nu putem să le trecem în orarul nostru. Sunt niște zboruri în format charter, ele sunt operate de compania Aeroitalia pentru o companie, Goto-fly”, a declarat Horga, răspunzând întrebărilor BIHOREANULUI


(captură: aeroportoradea.ro)

Directorul general al aerogării a spus că în acest moment nu există un contract încheiat cu Aeroportul Oradea pentru zborurile de la Forlì, „dar acest lucru nu este o problemă neapărat, fiindcă orice operator poate să vină și să opereze în baza tarifelor publicate”. 

Răzvan Horga a mai spus că se mai întâmplă ca alte zboruri de tip charter, cum au fost unele dintre cele spre destinații de vacanță, să fie anunțate aeroportului „cu câteva zile înainte”. 

Întrebat dacă zborurile Aeroitalia programate pe 7 aprilie vor putea să aterizeze la Oradea, Horga a spus: „Și dacă ne vor înștiința cu o zi înainte, noi o să facem totul ca să-i primim”. 

Zborurile Forlì - Oradea sunt considerate de tip charter întrucât sunt realizate de un operator terț, Goto-fly, care a contractat un operator aerian licențiat, Aeroitalia, pentru efectuarea curselor propriu-zise. Conform platformei goto-fly.it, zborurile pe această rută vor fi operate până în octombrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!