Un mare dezvoltator din Cluj a imaginat pentru strada Morii un cartier cu peste 800 de apartamente, cu spații verzi, zonă comercială și parcări pentru fiecare familie. Pe hârtie blocurile arată deosebit față de ceea ce s-a construit până acum la noi. De altfel, am constatat că dezvoltatorii clujeni vin cu proiecte mai interesante, în tot cazul altfel, care pot da și mai multă personalitate orașului.
Așa cum era de așteptat, locuitorii străzii s-au simțit ultragiați. Inițial au acuzat că pe acolo va trece și o linie de tramvai, motiv pentru care vor fi expropriați. Dar tramvaiul nu le afectează terenurile și, în plus, proiectul nu are nicio legătură cu noul cartier.
Apoi, oamenii reclamă și faptul că blocurile înalte de 50 de metri le va fura lumina. Mulți regretă că se vor trezi nu cu imaginea unui câmp verde, ci cu aceea a unor edificii uriașe, ca să nu mai pomenim de zgomotul produs de tramvaie.
Dacă mergem pe principiul ca nimic să nu se schimbe pentru a nu ne induce stres, în curând s-ar putea cere și interzicerea zborurilor avioanelor, atâtea câte sunt, pe motiv că tulbură imaginea cerului străbătut de păsărele.
Mi se pare greșit să le spunem locatarilor de pe strada Morii că dacă nu le convine n-au decât să vândă și să se mute la țară. Dar nici nu e corect ca acelora care vor să stea într-un cartier modern din Oradea să le sugerăm să meargă în altă parte, pentru că viitorii vecini nu vor deranj.
Dacă legile urbanistice sunt respectate, megieșii nu pot să dicteze ceea ce se face pe un pământ care nici nu este al lor. Doar dacă nu se include în Codul Penal expresia „tulburare a zenului”.