Un orădean care şi-a sărbătorit ziua de naştere într-un local din centrul municipiului s-a ales cu un "cadou" din partea poliţiştilor care i-au întrerupt evenimentul şi au împărţit amenzi de peste 15.000 lei pentru încălcarea interdicţiei de a organiza evenimente, lipsa certificatelor verzi în cazul unor participanţi, lipsa măştilor în cazul angajaţilor localului, dar şi nerespectarea ordinii şi liniştii publice.

Petrecerea s-a organizat vineri seară într-un local de pe strada Independenţei din Oradea și a fost oprită de una dintre patrulele comune ale poliţiştilor şi jandarmilor orădeni, care verifică respectarea interdicţiilor de către patronii de localuri din municipiu.

"În momentul intervenției, în local se aflau 32 de persoane, evenimentul fiind întrerupt de polițiști, iar persoanele prezente legitimate și verificate", se arată într-un comunicat transmis, luni, pe marginea cazului, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, care nu a dezvăluit numele localului în care s-a desfăşurat petrecerea. 

Pentru că reglementările în vigoare (Legea 55/2000 şi HG34/2022) interzic organizarea de evenimente (nunți, botezuri, mese festive etc.), sărbătoritul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 5.000 de lei.

Administratorul localului a încasat şi el o amendă de 5.000 lei, în cazul lui sancţiunea fiind aplicată pentru „nerespectarea interdicţiilor (...) de a organiza mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, ori întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise”, se menţionează în informare. 

Totodată, firma a fost sancţionată cu amendă în valoare de 1.000 lei, pentru că angajaţii nu purtau măşti de protecţie şi, în plus, au permis intrarea în local a patru persoane care nu deţineau certificat verde. Poliţiştii i-au sancționat şi pe cei patru petrecăreţi nevaccinaţi, dar şi pe cei doi angajaţi prinşi fără mască de protecţie, cu amenzi în valoare totală de 3.500 lei. 

Un alt participant la chermeză s-a ales cu amendă de 1.000 lei pentru încălcarea ordinii şi liniştii publice. În acest caz, spun sursele BIHOREANULUI, este vorba despre un petrecăreţ care, supărat că poliţiştii le-au stricat cheful, a comentat vulgar la adresa amenzii încasate. "Îmi bag p... în amenda voastră", ar fi zis bărbatul. 

Poliţia Bihor reaminteşte că acţiunile de verificare pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19 continuă zilnic, la nivelul județului Bihor, sub autoritatea Instituţiei Prefectului.

"Scopul acestor acțiuni nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și preveni acele activități sau comportamente care ar conduce la răspândirea COVID-19. Recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte măsurile de protecție individuală, să poarte masca de protecție, să păstreze distanțarea fizică și să nu se expună la riscuri", se precizează în comunicatul Poliţiei Bihor. 

Cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.