Pompierii bihoreni au sărbătorit marţi Ziua Pompierilor din România, organizând demonstraţii de stingere a incendiilor, salvări de persoane de la înălţime, acordare a primului ajutor calificat, precum şi acţiuni de informare preventivă. Principalii vizitatori au fost copiii, bucuroși să vadă salvatorii în acțiune.

La Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor, festivităţile au început încă de dimineaţă, cu ceremonia de comemorare a eroilor din Dealul Spirii şi a tuturor pompierilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi cu depunerea de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni. 

Mai apoi au fost înaintaţi în grad doi ofiţeri şi opt subofiţeri care au obţinut rezultate excepţionale în îndeplinirea misiunilor, iar alţi 59 de pompieri militari au primit diplome de merit "pentru fapte şi acţiuni meritorii desfăşurate atât în timpul orelor de serviciu, cât şi în timpul liber", au transmis reprezentanţii ISU.

Micii pompieri

Momentul cel mai aşteptat al zilei a fost atunci când, în curtea Detaşamentului 1 al ISU, vizitatorii, majoritatea copii, au asistat la exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, de salvare de la înălţime a unei persoane rănite, de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat victimei unui accident rutier şi la prezentarea autospecialelor de intervenţie, a echipamentelor şi accesoriilor din dotarea inspectoratului.

Cei mici şi-au pus şi ei în aplicare cunoştinţele de salvare, iar ajutaţi de pompieri au exersat tehnici de prim ajutor şi au probat echipamentul din dotarea salvatorilor.

Copil care probează echipamentul pompierilor

Tot marţi, pompierii din localităţile Oradea, Aleşd, 1 Mai, Salonta, Beiuş, Ştei, Tinca, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai şi Sălard au organizat în locurile aglomerate puncte de informare preventivă cu ocazia zilei informării preventive, care în acest an a coincis cu ziua pompierilor.

La Bucureşti, pompierii care au participat în acest an la misiunile de stingere a incendiilor de pădure din Grecia au fost recompensaţi de conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Printre ei, prim-adjunctul inspectorului şef, colonelul Alexandru Csilik (foto stânga) şi 20 de colegi subofiţeri din cadrul ISU Bihor au primit "Placheta Onorifică a IGSU" şi "Distincţia de Serviciu - Insigna simbol".


(foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, România - Facebook)

Ziua pompierilor români este sărbătorită în fiecare an în data de 13 septembrie, iar Ziua Informării Preventive este marcată începând cu anul 2011, în fiecare zi de marţi 13.

Sursa video: ISU Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!