Pe 15 martie, etnicii maghiari din România vor sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi, pentru că restricţiile pandemice s-au ridicat, vor putea participa la festivităţi.

În Oradea, UDMR Bihor a pregătit mai multe evenimente, iar pentru desfăşurarea lor, traficul rutier în centrul municipiului va fi restricţionat.

"Marţi, 15 martie, între orele 17.30 – 20.30, traficul rutier va fi restricţionat pe Podul Ladislau, str. Libertăţii, Piaţa Ferdinand, str. Iosif Vulcan, str. Andrei Şaguna, str. Academiei, str. George Bariţiu şi Patrioţilor, cu prilejul evenimentelor care se desfăşoară cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni", a transmis Primăria Oradea.

Potrivit UDMR Bihor, ceremoniile vor începe la ora 14, cu depuneri de coroane la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea. La ora 14.40, coroane se vor depune şi la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu, iar la ora 16 la bustul poetului Petőfi Sándor din parcul care îi poartă numele.

La ora 18.15, evenimentele se mută la statuia lui Szacsvay Imre din Piaţa Libertăţii, unde vor avea loc alocuţiuni şi depuneri de coroane. "Comemorarea de la statuia lui Szacsvay Imre va fi urmată - ca în fiecare an - de un marş festiv cu făclii din Piaţa Libertăţii pe traseul str. Iosif Vulcan – Teatrul de Stat", a transmis UDMR Bihor. Festivităţile se vor încheia la ora 19.30, cu depunerea de coroane la bustul lui Szigligeti Ede.

Pe 15 martie se vor împlini 174 de ani de la începutul Revoluţiei Maghiare din 1848, un eveniment important din istoria Ungariei, care a dus la apariţia Parlamentului modern al ţării. Aniversarea izbucnirii revoluţiei este una din cele trei sărbători naţionale maghiare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!