Cinematograful Libertatea din centrul Oradiei şi-a redeschis uşile pentru două zile, cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau. Cei care trec pe aici pot admira atât elemente Art Nouveau din vechea construcţie, aflată în prezent în conservare, cât şi expoziţii "imersive" cu jocuri de lumini şi lasere, o sală a oglinzilor sau un "turn" de... scaune de epocă.

Cinematograful, dat în folosinţă în 1911 şi închis la începutul anilor 2000, s-a deschis sâmbătă dimineaţă şi a atras foarte mulţi vizitatori, de toate vârstele: de la tineri curioşi de trecut până la vârstnici nostalgici sau copii de doar câţiva anişori, cu chef de joacă. Practic, trecutul cu viitorul se reunesc în incintă, într-o serie de expoziţii atractive.

La intrare, în holul ce odinioară găzduia casieriile, oaspeţii sunt întâmpinaţi de show-uri cu lasere conice, proiectate pe mozaicul original al pavajului, pe un fundal sonor adaptat. În jurul orei 11, mai mulţi copii se jucau aici încercând să "prindă" raze de lumini din întuneric, amuzându-se de spectacol.

În holul de la etaj, doritorii pot vedea obiecte cu care se făceau filmele "de pe vremuri", inclusiv role de film, din colecţia fostului jurnalist Dinicu Braghină. În prima parte a zilei, acesta îi momea pe vizitatori cu povestea expoziției.

"Este o expoziţie cu aparatură de proiecţie şi de film, care stă la baza viitoarei expoziţii despre cinematografia bihoreană. Este o acţiune pe care am organizat-o pentru a le readuce aminte celor care au fost la cinematograf în urmă cu mulţi ani cum se lucra acum 50-60 de ani. Am în expoziţie şi aparate de 100 de ani vechime, dar ele nu sunt toate astăzi aici. Vor fi (în cinematograf - n.r.) peste 2 ani, când încăperea va fi reparată integral", a spus Dinicu Braghină, încrezător, cu trimitere la proiectul de reabilitare gândit de municipalitate pentru cinematograf, deocamdată fără finanţare. "Expoziţia este unică în Europa şi merită văzută!", a subliniat pasionatul.

Cea mai interesantă - pentru doritorii de "selfie"-uri, dar şi pentru cei mici - s-a dovedit sala mare a cinematografului, "tapetată" cu oglinzi. Atât pereţii, cât şi podeaua au fost transformate în oglindă, creând imagini inedite şi punând în valoare elemente Art Nouveau spectaculoase.

Tavanul, de pildă, pare şi mai impunător decât e în realitate (foto jos).

Într-o altă încăpere, pe vremuri fostă cafenea, mulţi tineri şi-au făcut selfie-uri cu o construcție inedită.

Scaune de epocă, atent restaurate de arhitecţi şi studenţi la Arhitectură în Oradea, decorate şi fixate într-un fel de "turn" înalt de câţiva metri și colorat (foto jos).

Expoziţia de la fostul cinematograf Libertatea mai poate fi vizitată, gratuit, sâmbătă până la ora 20, şi duminică, între orele 10 şi 20.

Seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau continuă, în acest weekend, în Oradea.  

Show cu 200 de drone în Oradea

Aşa cum BIHOREANUL a mai anunţat, orădenii sunt chemaţi sâmbătă seară, de la ora 21, să se bucure în Piaţa Unirii de un concert vocal-simfonic, Harmonies of Art Nouveau, care va fi susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat Oradea şi soliştii Brigitta Kele, soprană orădeană, Florin Estefan, bariton orădean, şi Ioan Hotea, tenor.

Concertul va fi dirijat de David Crescenzi şi va cuprinde titluri atent alese din repertoriul operistic universal al marilor compozitori Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verd, Francesco Cilea şi Giacomo Puccini.

După concert, de la ora 22.30, pe cerul Oradiei va fi prezentat în premieră un show cu 200 de drone şi muzică.

Show-ul va dura 12-15 minute, dronele vor fi ridicate din zona statuii lui Mihai Eminescu și vor fi văzute cel mai bine din Piaţa Unirii. Dronele vor fi ridicate la 120 de metri, iar lungimea animaţiei pe cer va fi de 100 de metri. Cu ajutorul dronelor vor fi conturate cele mai reprezentative decoraţiuni Art Nouveau de pe Palatul Vulturul Negru.

Evenimentele pentru celebrarea Zilei Mondiale Art Nouveau în Oradea (10 iunie) sunt organizate de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, în colaborare cu parteneri precum Filarmonica orădeană, Ordinul Arhitecţilor din Bihor şi firma Evsky Show, care va aduce spectacolul cu drone.

Mai multe detalii despre evenimente pot fi citite în articolul „Spectacol cu 200 de drone pe cerul Oradiei, de Ziua Mondială Art Nouveau!

Vezi mai jos care a fost atmosfera la eveniment!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!