În prima jumătate a anului 2022, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut 543 de controale în județ, în urma cărora au aplicat 161 de amenzi în valoare de 2,3 milioane de lei, după cum se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor.

Totodată, numai în acest an, comisarii de mediu au făcut 5 sesizări penale și 3 sesizări către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Bihor.

„Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, a măsurilor de rectificare impuse de către comisari cu ocazia controalelor anterioare, precum şi verificarea unor sesizări și reclamații”, se arată în comunicat.

Cel mai des, comisarii de mediu au depistat activități care nu erau autorizate din punct de vedere al protecției mediului, unele firme amendate nu au respectat măsurile dispuse la controale anterioare, nu aveau evidența gestiunii deșeurilor sau au eliminat necorespunzător deșeurile.

Sesizările penale au fost pentru incendii de vegetație în arii naturale protejate (două denunțuri), pentru incendii de deșeuri (două denunțuri) și una pentru introducerea de acid sulfuric în reţeaua de alimentare cu apă a localităţii Câmpani de Pomezeu. „Sesizările către Serviciul de  Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Bihor au fost efectuate în baza unor neconformități constatate în urma controalelor la 3 societăți cu obiect de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase, în speță deșeuri de sticlă”, se arată în comunicat.

Garda de Mediu Bihor a mai făcut controale la beneficiarii fondurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală, dar comunicatul nu menționează probleme care să fi fost depistate aici.

În perioada următoare, comisarii de mediu se vor axa pe transportul deșeurilor care intră în țară. „Încă de la numirea mea ca prefect am susținut și am insistat asupra importanței activității Gărzii de Mediu Bihor. În coordonare cu comisarii bihoreni am demarat cele mai ample acțiuni de salubrizare în județ, ale căror rezultate sunt vizibile. În perioada următoare avem în plan, în coordonare cu instituțiile de arme, supravegherea şi controlul transferurilor de deşeuri în vama Borș II, pentru a păstra Bihorul curat”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, citat în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!