A fost necesar un interviu solicitat de BIHOREANUL primarului Oradiei la început de an pentru ca publicul să afle că mutarea Grădinii Zoologice - plănuită de cel puțin patru ani - nu se va face în Băile Felix, ci tot în Oradea. Mai precis, spre limita de est a orașului, la capătul către Podgoria al străzii Gheorghe Doja, care urmează să fie asfaltată pe toată lungimea. 

De ce nu în Felix, cum se prefigura? „Unii nu înțeleg cât de utilă ar fi aceasta pentru turiști”, a răspuns, sec, Florin Birta, refuzând să aducă în public eșecul discuțiilor cu omologul său din comuna Sânmartin, Cristian Laza, la care, evident, face trimitere.

Nu că ar fi Grădina Zoologică cea mai stringentă problemă a Oradiei, dar zona în care se află acum, cândva ex-centrică, dar nu și în prezent, este în mod limpede neadecvată. Mărginită pe o parte de case, pe de alta de viitorul hub sportiv, cu liceul de profil, Polivalenta și viitorul nou stadion municipal, e clar că ea nu-și mai are locul într-o astfel de zonă.

În plus, suprafața de 7,5 hectare, fără nicio posibilitate de extindere, e meschină, chiar dacă, strict pe normele europene, animalele de aici au spațiul minim prevăzut de acestea. Nu în ultimul rând, unde se află acum, Zoo nu are o parcare, platforma din fața ei fiind disputată de vizitatori cu angajații liceului din apropiere.

Mutarea Grădinii Zoologice în Felix ar fi adus certe beneficii suplimentare stațiunii, ai cărei oaspeți ar fi avut încă o atracție pe lângă cele existente. Încasările din vânzarea de bilete și de suveniruri și cele de pe urma altor afaceri conexe ar fi adus bani în plus Primăriei Sânmartin, care depinde integral de dinamica din turism, agrement și divertisment. Dacă edilii comunei ar fi acceptat relocarea Zoo în Felix, ar fi avut numai de câștigat, nimic de pierdut. La ștranduri, se adăuga și altceva, iar stațiunea și-ar fi îmbogățit semnificativ brandul. 

Prin mutarea pe dealul dintre Săldăbagiu de Munte și Oșorhei, câștigul îl va păstra orașul, ba îl și poate spori, mai ales, dacă așa cum se preconizează, în aceeași zonă va fi construit și un parc de aventură. Zona se va consacra în timp ca una de agrement și divertisment, va genera și alte noi afaceri, în principal de alimentație publică, fără a se limita neapărat, însă, doar la atât. Va conta nu doar enormul spațiu disponibil și până acum nepus în valoare, ci inclusiv infrastructura rutieră în pregătire, inelul metropolitan de nord. Ba, cum în apropiere există și ceva luciu de apă, s-ar putea ca o parte dintre orădenii care se îndreptau vara spre Felix și 1 Mai să aleagă peste câțiva ani să-și petreacă timpul liber, în special dacă au copii, în noua zonă de agrement și divertisment de la nord de Podgoria.

La mulți ani după eșuarea referendumului pentru Oradea Mare, nu orașul este cel care pierde de pe urma rezultatului și prin continuarea nesincronizării Sânmartinului la dinamica sa. Dimpotrivă, orașul tot se mărește și își pregătește noi câștiguri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!