Penitenciarul Oradea a transmis, marţi, BIHOREANULUI o informare despre focarul de infecţii cu virusul SARS-CoV-2 din unitatea de deținere, numărul cazurilor urcând de la cea mai recentă relatare la 4 în rândul angajaţilor, respectiv 12 în rândul deţinuţilor. Luni, în unitatea de deținere erau diagnosticați în total 11 deținuți și 2 angajați infectați.

"În perioada 30.09 - 05.10.2021, Penitenciarul Oradea a înregistrat 4 cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului, angajaţii în cauză aflându-se la domiciliu, conform dispoziţiilor Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Contextul contactării virusului, pentru cele patru cazuri, nu este asociat locului de muncă", susţine, în informare, subcomisar de poliţie penitenciară Adina Bîrda, purtător de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

În privinţa deţinuţilor, numărul cazurilor a urcat la 12, diagnosticate din 30 septembrie până marţi.

"Penitenciarul Oradea înregistrează 12 cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor custodiate, acestea fiind transferate la Penitenciar-Spital Jilava şi Penitenciar-Spital Poarta Albă, unităţi care asigură spaţiile necesare internării deţinuţilor confirmaţi cu Covid-19", se mai arată în informare. 

Potrivit subcomisarului Bîrda, 66% dintre deţinuţii din Penitenciarul Oradea sunt vaccinaţi, "starea de sănătate a populaţiei carcerale reprezentând un obiectiv constant al instituţiei". 

Focarul de Covid-19 este gestionat în colaborare cu reprezentanţi ai DSP Bihor, "iar administraţia locului de deţinere a implementat măsuri specifice de intervenţie (intensificare triaj epidemiologic cadre, intensificare monitorizare medicală deţinuţi, dezinfectare spaţii)". 

În aceeaşi informare, reprezentanţii Penitenciarului susțin că în unitatea de detenţie se respectă o serie de reguli pentru evitarea răspândirii Covid, cum ar fi triajul epidemiologic, testarea rapidă de tip antigen la intrarea în serviciu a poliţiştilor şi interacţiuni limitate între personal şi deţinuţi. Totuşi, virusul s-a răspândit la 12 deţinuţi în câteva zile.