O femeie însărcinată în vârstă de 32 de ani, nevaccinată, a murit luni în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Oradea. La finele lunii trecute ea se prezentase la Urgenţe, cu simptome de Covid, după ce o săptămână a stat acasă tratându-se cu paracetamol. Încă din prima zi, femeia a fost îngrijită la ATI, însă nici obstetricienii de la Maternitate, nici terapiştii de la Judeţean n-au reuşit s-o salveze, starea agravându-i-se în fiecare zi din cele 11 cât a durat agonia.

Direct la UPU

Gravida a încetat din viaţă luni, la ora 13.15, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, unde fusese transferată cu o săptămână înainte din secţia ATI a Maternităţii.

"Pacienta, domiciliată în Nucet şi însărcinată în săptămâna 24, s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean în data de 24 septembrie, la ora 2.00 noaptea, cu simptome specifice de Covid. Din anamneza făcută în UPU a reieşit că timp de o săptămână se tratase acasă cu paracetamol. Din cauza simptomelor de infectare cu coronavirusul a fost testată, rezultatul ieşind pozitiv, şi i s-a făcut CT, care a indicat o bronhopneumonie specifică Covid", a declarat BIHOREANULUI dr. Lucia Daina, director medical şi manager interimar al Spitalului Judeţean.

Potrivit acesteia, pacienta a fost trimisă la Maternitate, cu saturaţie de oxigen 90, dar pentru că starea de sănătate i s-a înrăutăţit a fost internată în seara aceleiaşi zile de 24 septembrie în secţia de Terapie Intensivă a subunităţii.

Comisie de patru medici

Dată fiind continua agravare a stării gravidei, în data de 27 septembrie, aşadar după trei zile de la internare, cazul a fost analizat de o comisie medicală formată din patru medici şefi de secţii, obstetricieni şi ginecologi.

"S-a concluzionat pe de o parte că sarcina nu era în pericol, iar pe de altă parte că în scop vital matern (n.r. – pentru prioritizarea salvării vieţii gravidei faţă de cea a fătului) nu era indicată o cezariană, aceasta putându-i agrava şi mai mult starea", a spus dr. Lucia Daina.

În schimb, cu acordul pacientei, i-a fost administrată medicaţie anti-Covid, inclusiv Remdesivir, a precizat directorul medical al Spitalului Judeţean, din care face parte şi Maternitatea.

La ATI la Judeţean

Tot în 27 septembrie, pacienta a fost transferată din secţia de Terapie Intensivă a Staţionarului III în secţia ATI din clădirea principală a Spitalului Judeţean, unde a fost îngrijită încă o săptămână, luni, 4 octombrie, intervenind decesul.

"La fel ca în toate cazurile de deces matern, şi acesta a fost raportat la Ministerul Sănătăţii şi se va întruni o comisie de analiză a cazului care va stabili cu exactitate cauza decesului şi corectitudinea conduitei terapeutice", a mai precizat dr. Daina.

De menţionat că femeia de 32 de ani era nevaccinată şi a mai avut în trecut încă patru naşteri, fără probleme.