Municipalitatea orădeană a început luni dimineaţă dezafectarea a 150 de garaje de pe străzile Milcovului şi Andersen Nexo, situate în zona liniei ferate de la marginea cartierului Rogerius.

Se demolează garajele...

Reprezentanţii municipalităţii au început demolarea primei construcţii din strada Andersen Nexo în jurul orei 9. „Lucrările de dezafectare a garajelor, evacuarea molozului rezultat din demolări și salubrizarea zonei, vor dura circa trei săptămâni”, a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Potrivit directorului, majoritatea garajelor erau folosite de către proprietari ca magazii, în timp ce maşinile erau parcate tot în stradă într-o zonă şi aşa aglomerată.

„Cam 60% din construcţii erau de fapt magazii pentru tot felul de lucruri şi doar 40% erau folosite ca garaje”, a spus Popa.

De altfel, în interiorul garajelor evacuate, reprezentanţii municipalităţii au descoperit de la mobilă veche şi dezafectată, până la cauciucuri, cutii şi tot felul de mizerii.

... pentru a face loc parcărilor

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană a somat la sfârşitul lunii ianuarie proprietarii construcţiilor să le golească, pentru a fi demolate de Primărie în vederea amenajării pe amplasament a 200 de locuri de parcare pentru riverani.

Proprietarii garajelor au fost avertizaţi că, în caz contrar, acestea vor fi evacuate şi dezafectate pe costul proprietarilor. "Orădenii s-au conformat, iar garajele au fost în mare parte golite", a declarat directorul Popa.

Proprietarii au avut la dispoziţie trei săptămâni, până în ultima săptămână din februarie, să îşi evacueze construcţiile.

„Întrucât garajul utilizat de către dumneavoastră ocupă domeniul public, vă informăm că această zonă, în acord cu Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, urmează să efectuăm lucrări de interes public (amenajare accesuri, spaţii verzi şi parcări de domiciliu)", le-a transmis Primăria Oradea proprietarilor de garaje prin somaţii lipite pe uși.

Nedeclarate în evidenţele fiscale

Potrivit somaţiilor transmise de municiplitate, construcţiile - majoritatea folosite ca depozite - erau amplasate ilegal. „Pentru terenul utilizat de aceste garaje nu există contracte de închiriere cu CNCF CFR SA - Sucursala CFR Cluj, iar aceste edificate nu figurează ca fiind declarate în evidenţele fiscale ale UAT Oradea", se menţionează în adrese.

Consiliul Local Oradea a hotărât în urmă cu trei ani dezafectarea tuturor garajelor de pe raza municipiului până la sfârşitul anului 2024. Decizia a fost luată având în vedere că pe suprafaţa eliberată de garaje se pot amenaja mai multe locuri de parcare pentru riverani.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!