Primăria Oradea își încalcă propriul regulament instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 725 din 2015 care obligă la plantarea a 5 arbori pentru fiecare copac tăiat.

Potrivit raportului de activitate al Direcției Tehnice, anul trecut municipalitatea a tăiat 808 copaci și a făcut tăieri în coronament la 2.456 de arbori, în fond, tot un fel de tăiere, pentru că arborii toaletați sunt, de obicei, atât de ciuntiți încât ulterior se usucă.

Directorul Mircea Ghitea a afirmat că arborii „prezentau pericol pentru persoane și bunuri” și „toți au fost tăiați ca urmare a avizului comisiei consultative care funcționează pe lângă Primăria Oradea și a avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului”.

În schimbul arborilor tăiați, municipalitatea a plantat anul trecut doar 1.045 de arbori ornamentali cu rădăcina în balot și o înălțime de minimum 4 metri, cu mult sub norma pe care tocmai ea a impus-o orădenilor.

Directorul Ghitea a justificat această dublă măsură prin faptul că administrația locală este obligată să taie arborii care prezintă pericol pentru oameni și bunuri pentru a evita producerea de accidente și tragerea ei la răspundere.

„Poate că nu va plăcea ce spun acum, dar administrația locală, nu orădenii, răspunde prin lege de administrarea fondului de arbori din Oradea. Cetățeanul ne sesizează că în zonă există arbori uscați sau a căror stare poate provoca accidente, pentru că și la arborii verzi, dar înclinați, există aceleași riscuri și trebuie tăiați, iar noi intervenim”, a spus Ghitea.

Acesta este al doilea an consecutiv în care Primăria își încalcă propria normă. După cum BIHOREANUL a mai scris, în 2019 municipalitatea orădeană a tăiat 779 de arbori și a plantat doar 655 de copaci, încălcând articolul 5 din HCL 725 care sancționează acest lucru cu amenzi între 200 și 500 lei în cazul persoanelor fizice și între 500 și 1.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Pe atunci viceprimar, Florin Birta, actualul primar, a afirmat că va propune eliminarea din regulament a obligației privind plantarea a 5 arbori pentru fiecare tăiere, pentru ca să nu mai existe discuții.