Sistemul de irigare prin subteran din Piața Unirii din Oradea va fi înlocuit cu aspersoare.

Stropire în loc de picurare

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, „sistemul automat de irigații va fi refăcut, renunțându-se la irigarea subterană prin furtunuri de picurare, realizându-se un sistem prin aspersiune, ușor de monitorizat și asupra căruia să se poată interveni ori de câte ori va fi necesar”.

Începute săptămâna aceasta, lucrările de refacere a sistemului de irigat se vor desfășura etapizat, pe porțiuni.

Fostul sistem cu picurare, pus în folosință în 2016, este scos din uz. „La ora actuală, acest sistem, realizat în cadrul lucrărilor de reabilitare a Pieței Unirii în anul 2016, a devenit nefuncțional din cauza numeroaselor avarii și intervenții”, a transmis Primăria.

Se înlocuiește și gazonul

Ca urmare a funcționării deficitare a irigațiilor, gazonul din Piața Unirii a fost infestat cu mușchi și agenți patogeni pe fondul excesului de apă.

„Funcționarea neadecvată a actualului sistem prin picurare a afectat în mare parte și gazonul, acesta fiind infestat cu mușchi sau agenți patogeni din cauza excesului de apă sau a zonelor degarnisite (n.r. despodobite de gazon) cauzate de irigațiile insuficiente”, se menționează în comunicat.

Având în vedere degradarea gazonului udat în exces sau lipsit de apă, precum și a intervențiilor la rețeaua de irigare, acesta va fi înlocuit integral. „Întrucât în vederea refacerii sistemului de irigații va fi necesară decopertarea stratului actual de gazon, care în mare parte este afectat, va fi montat un gazon nou pe întreaga suprafață din Piața Unirii”, au precizat reprezentanții municipalității. 

Refacerea sistemului de irigat și a gazonului din Piața Unirii, în valoare de 360.000 lei plus TVA, va fi realizată de firma Global Serv. Termenul de execuție este de 60 de zile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!