Campania de bugetare participativă aferentă anului 2024, lansată de municipalitatea orădeană, se află în faza votului online.

„Orădenii au la dispoziție 52 de zile...”

Începând cu data de 8 iulie, orădenii pot vota pe portalul activ.oradea.ro, unul dintre cele 48 de proiecte rămase în cursa pentru finanțare prin bugetul total de 1,5 milioane lei.

„Orădenii au la dispoziție, începând de astăzi, încă 52 de zile pentru a vota. Menționăm că o persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere, de fiecare dată un singur proiect. Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook”, a transmis printr-un comunicat de presă directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Ulterior, în perioada 9 – 30 septembrie, conducerea municipalității va organiza etapa întâlnirilor publice în cartiere, în cadrul căreia va avea loc votul cu urnă.

„Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului și va fi realizată prin cumularea voturilor online și a voturilor exprimate în cadrul acestor întâlniri. Astfel, proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul de voturi”, a declarat Florea.

Orădenii vor spații verzi și infrastructură de sport

În cadrul campaniei de bugetare participativă aferente anului 2024, orădenii au depus 66 de proiecte.

După cum BIHOREANUL a mai scris, după verificarea eligibilității, 18 propuneri formulate de orădeni au fost respinse pentru că depășeau bugetul maxim de 100.000 lei alocat pe proiect, nu aveau menționat un amplasament anume sau alte neajunsuri.

Pentru a putea fi validate, conform regulamentului afişat pe platformă, proiectele trebuie să fie, printre altele, de competenţa Primăriei, să poată fi asimilate unei investiţii în competenţa municipalităţii la care au acces toţi orădenii şi să nu fie incompatibile cu proiectele oraşului.

Anul acesta au rămas în cursa pentru finanțările municipalității 48 de proiecte. Orădenii au depus cele mai multe solicitări la categoria „spații verzi și locuri de joacă”, unde concurează 12 proiecte, și la cea referitoare la „infrastructură de sănătate și sport”, unde au rămas în cursă 8 proiecte.

Orădenii au propus, printre altele, transformarea zonei pasajului subteran care leagă cartierele Oncea și Rogerius în vecinătatea străzii Ștefan cel Mare într-un coridor verde, plantarea unei perdele verzi de copaci de-a lungul șoselei de centură în zona Ioșia, reabilitarea și dotarea cu aparate cu greutăți a zonei sportive din Parcul Olosig, amenajarea unei piste educaționale pentru biciclete în Parcul Brătianu pentru cei care nu știu să pedaleze etc.


Calendarul campaniei de bugetare:

27.03.2024 - Lansarea portalului

22.04.2024 - 23.06.2024 - Depunerea de proiecte

24.06.2024 - 07.07.2024 - Verificarea şi validarea proiectelor depuse

08.07.2024 - 08.09.2024 - Votarea online

09.09.2024 - 30.09.2024 - Întâlniri publice şi votarea proiectelor

Informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare pot fi obţinute prin:

- platforma online: activ.oradea.ro

- email: primarie@oradea.ro

- telefon: 0259.437.000 interior 248.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!