Orădenii pot să propună, din nou, proiectele pe care le doresc implementate în oraş în cadrul campaniei de bugetare participativă pentru anul 2024.

Pregătiţi proiectele!

Primăria Oradea a lansat la sfârşitul lunii martie platforma online "Oradea - Bugetare participativă 2024". Propunerile vor putea fi depuse aici, exclusiv online, timp de două uni, începând din 22 aprilie.

"În perioada 22 aprilie – 23 iunie, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătăţirea cartierului lor. Bugetul total este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând obţine o finanţare de la bugetul local de maximum 100.000 lei, inclusiv TVA", a anunţat vineri, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

La fel ca în ediţiile anterioare, selecţia proiectelor produse de orădeni se va face în funcţie de numărul de voturi atrase pe platforma online lansată deja la adresa activ.oradea.ro, precum şi în cadrul întâlnirilor publice cu orădenii care vor fi organizate de municipalitate în cartiere.

În cadrul campaniei vor putea vota, la fel ca precedenta ediţie din 2023, persoane în vârstă de minim 16 ani care au domiciliu, reşedinţa, lucrează ori învaţă în Oradea.

"Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma online dedicată bugetării participative activ.oradea.ro, de către persoane înregistrate cu cont de utilizator, un cetăţean putând depune oricâte proiecte doreşte, în oricare dintre domeniile precizate", a transmis Primăria.

Finanţare cu condiţionare

Printre altele, pentru a putea fi validate, conform regulamentului afişat pe platformă, proiectele trebuie să fie printre altele, de competenţa Primăriei, să poată fi asimilate unei investiţii în competenţa municipalităţii la care au acces toţi orădenii şi să nu fie incompatibile cu proiectele oraşului.

Propunerile orădenilor se vor putea referi doar la lucrări publice, de la dotări şi modernizări la reparaţii, vor trebui să încadreze în bugetul maxim de 100.000 lei, plus TVA, alocat pe proiect, şi să se încadreze în regulamentul campaniei.

Interes în scădere

Interesul orădenilor faţă de campania de bugetare participativă a scăzut constant după prima ediţie, din 2017, cea mai reușită, până la cea de anul trecut, când s-a ajuns ca un proiect să fie aprobat deși a avut doar 15 voturi.

Populația orașului este probabil tot mai puțin interesată dată fiind limitarea valorii proiectelor, ceea ce presupune finanţarea unor investiţii prea mici pentru a avea un impact semnificativ asupra zonei în care locuiesc.

Au mai contat, în mod cert, dezamăgirea provocată orădenilor care au propus proiecte de termenul foarte lung de implementare a acestora, investiţiile trebuind corelate cu cele ale Primăriei, şi promovarea tot mai slabă a campaniei.

S-a ajuns în situaţia ca prima întâlnire cu orădenii organizată de municipalitate în decembrie, anul trecut, în cadrul ediţiei precedente, să atragă un singur contribuabil.


Calendarul campaniei de bugetare aferentă din anul 2024:

27.03.2024 - Lansarea portalului

22.04.2024 - 23.06.2024 - Depunerea de proiecte

24.06.2024 - 07.07.2024 - Verificarea şi validarea proiectelor depuse

08.07.2024 - 08.09.2024 - Votarea online

09.09.2024 - 30.09.2024 - Întâlniri publice şi votarea proiectelor

Informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare pot fi obţinute prin:

- platforma online: activ.oradea.ro

- email: primarie@oradea.ro

- telefon: 0259.437.000 interior 248.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!