Orădenii mai pot propune proiecte pe care le doresc implementate în orașul lor doar până duminică, în cadrul noii ediții a programului de bugetare participativă.

Maximum 100.000 de lei 

Sesiunea de înscrieri, deschisă pe 22 aprilie pe platforma online activ.oradea.ro, se va închide la finalul acestei săptămâni. „Timp de încă 6 zile, mai exact până duminică, 23 iunie, poţi propune proiecte pe platforma activ.oradea.ro, perioadă după care va avea loc verificarea şi validarea proiectelor depuse", a transmis luni Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Municipalitatea orădeană a reamintit că bugetul alocat anul acesta pentru finanţarea proiectelor propuse de orădeni este de 1,5 milioane lei. „Fiecare proiect poate să obţină o finanţare de la bugetul local de maximum 100.000 lei, inclusiv TVA", au reamintit reprezentanții municipalității.

28 de propuneri pentru Oradea

Până luni după-amiază, pe platforma menționată mai sus apăreau ca validate 28 de proiecte depuse de orădeni.

Printre altele, la categoria infrastructură stradală orădenii susțin închiderea traficului auto în Piaţa Unirii în timpul weekendului, pentru ca aceasta să le rămână exclusiv pietonilor, o idee mai veche, dar abandonată.

De asemenea, se cere amenajarea unui pasaj subteran la intersecţia Bulevardului Nufărul cu străzile Ciheiului şi Constantin Noica, unde proasta reglare a semafoarelor duce la producerea de ambuteiaje (foto jos).

Orădenii mai cer iluminarea trecerilor pentru pietoni din strada Ecaterina Teodoroiu pentru siguranţa trecătorilor, amenajarea unei piste pentru alergare, precum şi pentru biciclete între Oradea şi Băile Felix şi asfaltarea Bulevardului Ştefan cel Mare.

Picturi murale, parcuri pentru antrenament 

La categoria referitoare la spaţiile publice, oamenii propun, printre altele, realizarea de picturi murale pe turnurile de apă din Oradea ori pe peretele promenadei pietonale de lângă Podul Sfântul Ladislau.

În ceea ce privește categoria referitoare la spaţii verzi şi locuri de joacă, orădenii cer amenajarea de locuri de odihnă şi relaxare pe malul Crişului Repede între podurile Decebal şi Ovid Densusianu şi construirea unui skatepark în incinta Cetăţii.

La fel, orădenii solicită amenajarea de parcuri de antrenament de tip street fitness (foto jos) şi reabilitarea celor deja existente, cum ar fi în Parcul I.C. Brătianu.

Printre altele, populaţia a mai propus înfiinţarea unei zone de tipul "kiss and ride" (foto jos) în faţa Şcolii Dacia pentru ca elevii să poată coborî din maşină în siguranţă.

Printre propunerile făcute se mai numără montarea de camere de luat vederi cu transmisie online pe dealul Ciuperca ori în zona centrală a Oradiei, precum și înfiinţarea unui sistem de monitorizare şi transmitere online a locurilor de parcare cu plată disponibile în oraş.

Urmează voturile 

După cum BIHOREANUL a mai scris, în cadrul campaniei vor putea vota, la fel ca la precedenta ediţie din 2023, persoane în vârstă de minimum 16 ani care au domiciliu, reşedinţa, lucrează ori învaţă în Oradea.

Proiectele se depun exclusiv prin intermediul platformei activ.oradea.ro de către persoane înregistrate cu cont de utilizator. Un cetăţean poate depune câte proiecte doreşte.

Pentru a putea fi validate, conform regulamentului afişat pe platformă, proiectele trebuie să fie, printre altele, de competenţa Primăriei, să poată fi asimilate unei investiţii în competenţa municipalităţii la care au acces toţi orădenii şi să nu fie incompatibile cu proiectele oraşului.

Proiectele câştigătore vor fi alese în cadrul a două campanii de vot din care prima în sistem online, iar cea de-a doua prin vot "clasic" cu urna în cadrul unor întâlniri care vor fi organizate în cartiere.

Interes în scădere

De remarcat că interesul faţă de această campanie de bugetare participativă derulată de Primăria Oradea este în continuă scădere. În cadrul ediției trecute, de pildă, la una dintre dezbaterile cu cetăţenii a participat un singur orădean. De asemenea, un proiect a fost desemnat câştigător, deşi a adunat doar 15 voturi.

Cauzele acestei blazări sunt multiple. Pe de o parte campania a fost încă de la bun început slab mediatizată, desfăşurându-se din inerţie încă de la ediţia din 2017, care a şi fost cea mai reuşită, iar pe de cealaltă parte Primăria Oradea a redus bugetul care poate fi alocat unui proiect la doar 20.000 euro, astfel că și plaja posibilelor propuneri se îngustează.

Pe deasupra, municipalitatea orădeană a întârziat cu anii implementarea unor proiecte propuse de orădeni, cum ar fi amenajarea unei piste pentru biciclete care să lege zonele Silvaş şi Făcliei, sau efectiv a renunţat la unele dintre ele, cum ar fi amenajarea unui parc etnografic al satului bihorean lângă Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, dezamăgind aşteptările celor care au susţinut inițiativele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!