Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie, bihoreanul Cseke Attila, aflat sâmbătă la Oradea, a promis mai multe investiţii de la bugetul central în sistemul de învăţământ orădean.

Un corp nou pentru Szacsvay...

Cseke Attila a susţinut o conferinţă de presă alături de primarul Florin Birta, în care au anunţat construirea unui corp nou de clădire pentru Şcoala Szacsvay Imre din strada Mihai Eminescu 28, cu finanţare de la bugetul central.

Municipalitatea orădeană a demarat, prin eforturi proprii, reabilitarea clădirii principale a şcolii, faţada acesteia fiind deja reabilitată.

"Lucrările sunt în desfăşurare. Acestea au fost realizate în proporţie de 25%, iar valoarea lucrărilor executate este de 4,5 milioane lei fără TVA. În luna mai a anului 2022 sperăm ca lucrările să fie finalizate", a spus Birta.

Potrivit primarului, Ministerul Dezvoltării şi-a asumat construirea unui corp nou de clădire pentru instituţia de învăţământ, cu o suprafaţă de 1.515 metri pătraţi, în cealaltă parte a curţii şcolii, spre strada Roman Ciorogariu.

"Valoarea investiţiei va fi cunoscută după finalizarea studiului de fezabilitate. Important este că aceasta va fi finanţată de Ministerul Dezvoltării", a declarat Birta.

... şi un teren pentru un bloc

Pentru a face loc noului corp de clădire, municipalitatea va demola patru clădiri nelocuite, aflate într-o stare avansată de degradare, pe care le deţine în intersecţia străzilor Roman Ciorogariu şi Nicolae Iorga.

"Prin proiectul pe care vrem să îl punem în practică se doreşte demolarea acelor clădiri şi construirea pe o parte din teren a unei clădiri care să funcţioneze ca şi şcoală. Vorbim de o extindere a clădirii în care funcţionează Szacsvay Imre cu bloc alimentar, sală de mese pentru o sută de persoane, vestiare, grupuri sociale, săli de clară, sală de sport şi laboratoare", a spus Birta.

Conform primarului, pe terenul rămas liber, situat chiar pe colţul celor două străzi, municipalitatea îşi doreşte ridicarea unui bloc.

„La intersecţia străzilor Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Primăria va scoate terenul la licitaţie pentru construirea unui imobil de locuinţe sau blocuri", a spus edilul.

Conform proiectului aflat încă în stare incipientă, imobilul va ava demisol, parter şi două etaje.

60% din reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu

În cadrul întâlnirii de sâmbătă, primarul Birta a mai anunţat cofinanţarea de la bugetul Ministerului Dezvoltării a lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, după cum ministrul Cseke promisese deja conducerii Primăriei.

"Consiliul Local a aprobat deja indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Aceasta se ridică la aproximativ 45,1 milioane lei, fără TVA. Am stabilit ca 60% din această investiţie să fie finanţată prin Compania Naţională de Investiţii, iar diferenţa de 40% să fie suportată de Primăria Oradea", a spus primarul.

Birta a mai spus că Ministerul Dezvoltării a trecut deja pe lista de investiţii construirea unei săli de sport pentru Colegiul Eminescu, pe porţiunea dinspre noua parcare supraetajată. "În acest moment, sala de sport a colegiului funcţionează în condiţii improprii", a argumentat Birta.

64,5 milioane lei pentru Liceul Ady Endre

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a lăudat colaborarea cu Primăria Oradea şi a spus că proiectele promovate în comun nu se limitează doar la cele două instituţii şcolare.

"În urma promovării de către Ministerul Dezvoltării, avem Hotărârea de Guvern 788 din 2021 prin care ansamblul clădirii în care funcţionează liceul Ady Endre a fost aprobat spre modernizare şi dotare", a spus Cseke.

Investiţia estimată la 64,5 milioane lei a fost scoasă la licitaţie, iar acum se evaluează ofertele.

Promisiuni de noi investiţii...

Pe de altă parte, Cseke Attila a mai spus că Ministerul Dezvoltării va finanţa lucrările de construire a unei creşe pentru 110 copii în strada Mihai Eminescu, investiţie estimată la 22,2 milioane lei şi aflată în licitaţie, şi cel mai probabil a încă uneia, pe strada Aluminei.

"Oradea mai are un proiect pregătit pentru reabilitarea liceului german Friedrich Schiller (foto jos) în valoare de 5,8 milioane lei. Dacă procedura va fi îndeplinită, noi putem să susţinem această investiţie", a mai spus Cseke.

În ceea ce priveşte perioada în care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Sănătăţii, Cseke a amintit alocarea unei finanţări de 8,5 milioane lei pentru lucrări de reabilitare şi dotare cu paturi electrice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, precum şi promovarea documentaţiei interministeriale pentru comasarea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Cseke a afirmat că unificarea s-ar putea încheia printr-o Hotărâre de Guvern înainte de sfârşitul anului.

Vezi mai jos conferinţa de presă de la Primărie: