Administrația Bazinală de Apă Crișuri pare nerăbdătoare să reabiliteze barajul Leșu, cea mai importantă amenajare hidrotehnică din Bihor, care de aproape un deceniu stă gol.

Instituția va scoate la licitație lucrările în valoare de 110 milioane lei, cu amendamentul că deocamdată nu are banii în conturi, urmând să semneze contractul de finanțare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Potrivit unui comunicat trimis miercuri de ABA, caietul de sarcini a fost elaborat, iar procedura de achiziție pentru proiectare și execuție a fost aprobată, semn că va deveni publică în curând.

„Facem mențiunea că procedura de achiziție este inițiată sub incidența clauzei suspensive, în acest sens încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de încheierea contractului de finanțare cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în calitatea sa de coordonator de reformă”, a declarat, conform comunicatului, Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

Investiția este estimată la suma de 110.529.762,59 lei (fără TVA), din care proiectarea costă 5.032.213,59 lei, iar execuția - 105.497.549 lei.

Lucrările vor consta în etanșeitatea măștii în amonte cu o geo-membrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser-scaner, asigurarea independenței energetice cu panouri fotovoltaice, amenajarea unei scări de pești, dar și a unui sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Acumularea Leşu a fost golită în anul 2015, din cauza infiltraţiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acesteia. Pusă în funcțiune în 1973, acumularea este menită să protejeze de inundații localitățile Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, să asigure apa necesară pentru amenajări piscicole și pentru producerea de energie electrică.

Banii necesari pentru lucrări vor fi asigurați de Ministerul Mediului prin PNRR. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!