Podul pietonal din lemn care face legătura între zona catedralei ortodoxe şi intrarea în Cetatea Oradea peste şanţul fortificaţiei - acum drum de legătură între străzile Calea Clujului şi Griviţei - a fost dezafectat.

Un orădean a sesizat luni redacției BIHOREANUL că podul cu structură de lemn a fost rupt, iar accesul pe acesta fost blocat cu un gard din sârmă.

Contactați, reprezentanţii municipalităţii au explicat că, de fapt, acesta este în şantier. „Podul nu a fost rupt, aşa cum se crede, nici de constructor, nici de altcineva. Dimpotrivă, acesta a fost închis pietonilor pentru că se lucrează la consolidarea lui", a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Lucrările se execută cu ocazia consolidării contraescarpei vestice a şanţului Cetăţii Oradea, adică zidul din cărămidă şi piatră, care poate fi văzut în partea dinspre catedrala ortodoxă (foto), pe care este aşezat capătul podului de lemn, dar fără a avea vreun reazem, aşa cum ar trebui. Acum, culeea de sprijin pentru pod va fi amenajată. 


sursa: Primăria Oradea

Şeful DPI a explicat că starea de degradare a contraescarpei a ieşit la iveală cu ocazia lucrărilor la parcarea subterană din jurul catedralei ortodoxe.

„Zidul din cărămidă şi piatră prezenta fisuri, degradări, găuri în zidărie, iar pe alocuri grosimea acesteia a fost diminuată. Podul de lemn, care se sprijină pe acest zid, fără a avea sisteme de reazem, cum ar fi normal, a trebuit izolat pe durata lucrărilor de consolidare a sa şi a contraescarpei", a spus Popa.

Demarate în cursul lunii iulie, lucrările s-au desfăşurat pentru o perioadă sub trafic. „Am convenit cu constructorul ca accesul pe pod să rămână deschis atât timp cât lucrările nu prezintă pericol pentru trecători, după care să restricţioneze accesul acestora", a explicat şeful DPI.

Lucrările de consolidare a contraescarpei şi de execuţie a culeei podului din lemn (n.r. structură care se execută la capătul unui pod pentru a susţine greutatea acestuia şi a asigura intrarea pe el) sunt executate de firma Construcţii Erbaşu, constructorul parcării subterane din vecinătate, pentru suma de 977.300 lei, plus TVA.

Termenul de finalizare este în luna septembrie.

Decizia privind reabilitarea contraescarpei vestice a șanțului Cetății, din apropierea parcării subterane, a fost luată într-o ședință a Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) desfășurată la finalul lunii iulie. Atunci, Primăria anunța că starea zidului este precară, existând chiar riscul prăbușirii, precizând că totodată se vor face lucrări la pasarela pietonală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!