Acțiunile producătorului finlandez de anvelope Nokian Tyres au crescut inițial după anunțul făcut marți, cu privire la investiția în fabrica de la Oradea, pentru ca ulterior să scadă treptat și să se stabilizeze la un preț de 10 euro pe unitate, cu 12% mai mic decât cel inițial.

„Destul de multă incertitudine”

Potrivit zf.ro, acțiunile firmei au scăzut după ce aceasta și-a făcut publice rezultatele din trimestrul al treilea și intenția de a investi la Oradea 650 milioane euro într-o fabrică de anvelope.

Nokian Tyres și-a vândut săptămâna trecută afacerile din Rusia producătorului local de petrol Tatneft PJSC pentru suma de 400 milioane euro.

La fel ca în cazul a peste 200 de companii occidentale, de la Coca-Cola și Hilton la Mars și Unilevel, decizia de a părăsi Rusia a fost luată pe fondul războiului din Ucraina.

În ceea ce privește rezultatele financiare, compania a anunțat un profit în scădere cu 54% în trimestrul al treilea din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Suma de 40,7 milioane euro a depășit cu mult prognozele analiștilor, de 26,6 milioane euro, dar nu a reușit să liniștească temerile acționarilor.

„Există destul de multă incertitudine cu privire la profitabilitatea firmei, excluzând Rusia”, a declarat analistul Danske Bank, Panu Laitinmaki.

Concentrarea pe produsele de succes

În eforturile de repoziționare pe piață, Nokian Tyres plănuiește extinderea producției din Finlanda și SUA și externalizarea unor operațiuni în Asia, măsuri insuficiente pentru a acoperi capacitatea de producție pierdută în Rusia înaintea punerii în funcțiune a fabricii de la Oradea, preconizate pentru cea de-a doua jumătate a anului viitor.

„Ne vom concentra pe anumite categorii de produse și nu vom mai produce tot ceea ce a fost produs în Rusia”, a declarat pentru Reuters șeful operațiunilor de aprovizionare, Adrian Kaczmarczyk.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Nokian Tyres și-a anunțat marți intenția de a investi în Oradea 650 milioane euro într-o fabrică de anvelope nouă, ce va fi ridicată pe amplasamentul fostului CET II.

Construcția noii facilități de producție, care va duce la apariția a 500 de locuri de muncă, va începe în anul 2023. Primele anvelope Nokian vor fi produse la Oradea în cea de-a doua jumătate a anului viitor, iar producția comercială este prognozată să demareze la începutul anului 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!