Activităţile non-agricole care sprijineau dezvoltarea mediului rural, de la producţie la turism, ar urma să rămână fără finanţare din fonduri europene. Intervenţia pentru Dezvoltare Rurală, DR-29, prin care Planul Naţional Strategic 2023 – 2027 finanţa cu 150 milioane euro antreprenorii din mediul rural, a fost desfiinţată.

Au dispărut banii!

Conform calendarului iniţial, apelul de proiecte ar fi urmat să fie făcut în perioada noiembrie – decembrie, dar mulţi antreprenori din mediul rural care şi-au contractat deja servicii de consultanţă pentru atragerea de fonduri riscă acum să rămână fără finanţare.

Potrivit portalului startupcafe.ro, fondurile au mutate pe măsura DR-22 privind Investiţiile în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole. Această linie avea deja alocată o finanţare de 210,3 milioane euro, la nivel naţional, iar apelul de proiecte s-a desfăşurat în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024.

Hotărârea privind relocarea fondurilor a fost luată în cadrul şedinţei din 2 octombrie a Comitetului de Modernizare a Planului Strategic 2023 – 2027, la propunerea Autorităţii de Management a PNDR din subordinea Ministerului Agriculturii.

"Aşteptăm un document oficial"

Deşi decizia de la nivel central a fost deja luată, spre nemulţumirea antreprenorilor care şi-ar fi dorit să finanţeze din fonduri europene o afacere în mediul rural, aceasta nu a fost comunicată însă în teritoriu.

"Au existat discuţii, inclusiv în spaţiul public, privind mutarea fondurilor de pe linia privind activităţile non-agricole, dar nu am primit deocamdată nicio notificare privind modificarea Planului Naţional Strategic. Aşteptăm să primim un document oficial", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea.

Potrivit acestuia, propunerea de relocare a fondurilor va trebui aprobată de Comitetul de Monitorizare a Comisiei Europene înainte de a deveni oficială.

Foame de bani...

O eventuală explicaţie a deciziei strămutare a alocărilor financiare de pe investiţiile în afaceri non-agricole pe direcţia privind procesarea produselor agricole ar putea fi numărul mare de solicitări de fonduri deja depuse.

"La nivel naţional s-au depus proiecte în valoare de 1,3 milioane euro, din care 800 milioane euro sunt proiecte eligibile, în condiţiile în care exista o alocare financiară de doar 200 milioane euro. Este evident că vorbim de o cerere mare de finanţare, pentru care există o alocare financiară insuficientă", a explicat directorul Cristian Buzlea.

Potrivit evidenţelor OJFIR, numai la nivelul judeţului Bihor au fost depuse în primăvara acestui an zeci de cereri de finanţare, dintre care au trecut de faza evaluării 25 de proiecte în valoare de 75,5 milioane euro.

Nu doar pensiuni

În ciuda cererii mari de fonduri pentru procesarea produselor agricole, directorul OJFIR Bihor consideră necesară continuarea finanţării activităţilor non-agricole din satele româneşti, ca o măsură de dezvoltare a acestora.

"Mediul rural nu înseamnă numai agricultură, ci şi turism şi producţie. Până acum, încurajarea activităţilor non-agricole s-a dovedit o măsură de succes. În Bihor avem implementate proiecte frumoase, începând de la producţia de la mobilă şi fier forjat până la betoane şi peleţi. Sper să se găsească în continuare linii de finanţare", a spus Buzlea.

Portalul citat amintește că multe pensiuni s-au ridicat cu banii europeni pentru afaceri neagricole în mediul rural. În 2021, însă, Ministerul Agriculturii le-a eliminat de la finanțare, pe motiv că mulți beneficiari luau fonduri europene, construiau pensiuni și pe urmă le scoteau din circuitul turistic, folosindu-le drept locuințe proprii pentru ei și familiile lor. 

Dar chiar și în aceste condiții, antreprenorii au putut face o serie de alte afaceri neagricole la sate, cu banii europeni din perioada de tranziție: comerț, meșteșuguri, cabinete medicale, IT și multe altele. 

Au dat-o de GAL...

Până la identificarea unei soluţii, cererea de finanţare pentru afacerile non-agricole din domeniul rural ar putea fi satisfăcută, conform directorului, prin Grupurile de Acţiune Locală (GAL).

"GAL-urile au primit, la nivel naţional, o finanţare de 500 milioane euro pentru a finanţa proiectele non-agricole. Banii vor fi împărţiţi în conformitate cu strategia de dezvoltare rurală pe care au întocmit-o. Aici intră atât proiectele administraţiilor locale, cât şi cele ale antreprenorilor", a explicat șeful OJFIR Bihor.

Potrivit directorului Buzlea, la nivel naţional antreprenorii din mediul rural au avut la dispoziţie pentru finanţarea activităţilor non-agricole un buget de 250 milioane euro în intervalul 2014 – 2020 şi 100 milioane euro în perioada 2021 – 2022. Gradul de cofinanţare din fonduri europene a variat de la 70% în cazul pensiunilor la 90% în cazul activităţilor de producţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!