Stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, Maria Bădilă, a fost achitată definitiv în procesul în care procurorii DIICOT o acuzau că printr-un cont bancar al lăcaşului a spălat aproape 1 milion de lei, şpăgile date de producătorul de medicamente Ropharma medicilor care trimiteau pacienţii la farmaciile firmei. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş este definitivă.

Soluţia a fost pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute, la 9 ani după trimiterea în judecată a dosarului în care stareţa a fost inculpată pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

Potrivit portalului instanţei, pentru prima infracţiune, completul de judecată a stabilit în cazul Mariei Bădilă că fapta nu există, iar în cazul celei de spălare de bani în formă continuată, că nu este prevăzută de legea penală.

Bani pentru medici

Stareţa Mina, pe numele laic Maria Bădilă, a intrat în atenţia procurorilor DIICOT în vara anului 2012, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de Crimă Organizată din Târgu Mureş, care aflaseră că agenţii sucursalei din Mureş a Ropharma recompensau medicii care trimiteau pacienţii la farmaciile firmei, plătindu-i „la negru”, printr-un circuit financiar nelegal.

Concret, ca să poată justifica plăţile către aceşti „colaboratori”, Ropharma sponsoriza periodic Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea cu bani care, însă, ulterior erau viraţi în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas etc.

La rândul lor, angajaţii Ropharma care jucau rolul de furnizori ai acestor mărfuri ridicau banii şi îi returnau firmei, închizând circuitul. Caruselul era profitabil de două ori căci, pe lângă faptul că „albea” banii daţi medicilor, sponsorizările puteau fi şi deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

Peste 7 ani de judecată

În finalul cercetărilor, în decembrie 2013, DIICOT i-a trimis în judecată atât pe stareţă cât şi pe celelealte persoane implicate în carusel: orădeanul Ciprian Niţulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mureş), Ionuţ Scorţanu (contabil-şef, Bacău), Mărioara Bojan (şef serviciu Resurse Umane, Tg. Mureş) şi Luminiţa Cioloca (contabil şef, Tg. Mureş). Acuzaţiile erau de constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată, la care, în cazul reprezentanţilor Ropharma, s-a adăugat şi folosirea cu rea-credinţă a creditelor societăţii.

Procesul stareţei a început la Tribunalul Mureş, unde s-a tărăgănat vreme de 7 ani.

În finalul dezbaterilor în primă instanță, toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, însă judecătorul i-a condamnat pentru celelalte fapte, cu blândeţe ce-i drept, căci pedepsele au fost mici, iar executarea lor suspendată pentru toţi, pe diverse termene de încercare.

Niţulescu şi Mina au primit câte 2 ani de închisoare, pentru acuza de spălare de bani în formă continuată, condamnare pe care toţi au considerat-o nedreaptă şi au atacat-o la Curtea de Apel.

Sentință "întoarsă"

După alţi doi ani de dezbateri, Curtea a pronunţat verdictul vinerea trecută.

În urma deliberărilor, instanţa a desfiinţat în totalitate soluţia Tribunalului Mureş şi a decis că singurul vinovat din afacere este Michael Vartic, directorul Ropharma, însă şi acesta doar pentru că a folosit cu rea-credinţă fondurile societăţii.

În rest, judecătorii au stabilit că în acest caz nu există un grup infracţional organizat, motiv pentru care i-au şi achitat pe toţi cei 6 inculpaţi pe considerentul că “fapta nu există”, decretând totodată că aceştia nu au comis nici infracţiunea de “spălare a banilor”, fapta pentru care s-au ales cu această acuză nefiind, de fapt, prevăzută de legea penală.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş este definitivă şi e considerată una justă de avocatul stareţei, Bogdan Bodea. "Din punctul meu de vedere, decizia Curții de Apel confirmă ceea ce maica stareță a susținut pe tot parcursul procesului și anume că nu a avut nicio contribuție în săvârșirea niciuneia dintre infracțiunile de care a fost acuzată, acuzaţii care au pus în mod injust sub semnul îndoielii integritatea morală a unei fețe bisericești", a declarat avocatul. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!