După ce timp de mai bine de doi ani a promovat proiectul înfiinţării unei linii de producţie a hidrogenului "verde" pentru Termoficare Oradea, obţinând pentru asta inclusiv votul Consiliului Local, municipalitatea a renunţat la investiţie, în secret.

Primăria intenţiona să cumpere, cu finanţare prin PNRR, prima instalaţie de producţie de hidrogen curat din România, care să funcţioneze cu panouri solare, printr-o investiţie-gigant de 132,6 milioane lei.

Produsul obţinut printr-un proces costisitor de electroliză a apei, în urma căruia rezultă doar hidrogen şi oxigen, ar fi urmat să fie ars în turbinele CET în combinaţie cu gazul metan, în proporţie de 15% cu 85%.

Prin diminuarea cantităţii de CO2 emise în atmosferă ca urmare a arderii hidrogenului, Termoficare urma să-şi recupereze investiţia din costurile cu certificatele verzi.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit, însă, cu cea din târg. Peste vară, reprezentanţii municipalităţii au descoperit că şansele să obţină finanţarea enormă depindeau de o contribuţie cât mai mare, pe când durata de amortizare a cheltuielilor depăşeşte un deceniu, interval în care instalaţia poate deveni învechită.

Aşa că, decât să se lege la cap cu o investiţie care doar mânca bani şi energie, Primăria a preferat s-o lase baltă. Să nu ardă gazul de pomană...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!