CET-ul orădean vrea să producă hidrogen "verde" pe care să îl ardă în turbina pe gaz pentru a obţine curent electric şi încălzire.

"Fabrica" de hidrogen

Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, într-o ședință convocată „de îndată” și derulată online, indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii europene de 127.900.000 lei.

Proiectul vizează realizarea unei instalaţii care să descompună apa în hidrogen și oxigen, hidrogenul urmând să fie ars în turbina centralei în amestec cu gazul natural.

"Este vorba de echipamente care descompun apa cu ajutorul curentului electric în hidrogen şi oxigen. Instalaţiile vor fi compatibilizate cu echipamentele CET-ului care vor folosi hidrogen alături de gaz pentru a reduce cantitatea de combustibili fosili folosită", a explicat pentru BIHOREANUL inginerul Ioan Maghiar din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei.

Energie "verde"

După cum BIHOREANUL a mai scris, Termoficare Oradea a comandat anul acesta un studiu de fezabilitate pentru o centrală cu capacităţi de producţie şi stocare a hidrogenului obţinut prin hidroliza apei.

Procesul vizează producţia de hidrogen "verde" obţinut din surse nepoluante având în vedere că, potrivit proiectului, energia electrică necesară ar urma să fie furnizată cu ajutorul unui parc fotovoltaic.

"Nu ştiu să mai producă cineva hidrogen verde în România", declara la acea dată şeful Serviciului Tehnic din cadrul Termoficare, Lucian Pop.

Pe fonduri europene

Potrivit specialiştilor, prin modificarea arzătoarelor, turbina pe gaz a CET-ului orădean ar putea funcţiona pe gaz în amestec cu hidrogen de până la 15%.

Folosirea hidrogenului "verde" ar reduce cu circa 5% emisiile de CO2 în atmosferă, lucru care ar reduce procentual poluarea şi cantitatea de certificate de CO2 pe care Termoficare Oradea ar fi obligată să le achiziţioneze.

Conform raportului de specialitate anexat Hotărârii de Consiliu Local, acest lucru ar putea deveni posibil cu ajutorul unei instalaţii care va cuprinde: un ansamblu electrolizor PEM în montaj containerizat, cu o putere instalată de 10 MW şi o producţie maximă de hidrogen de 2.000 Nm3 pe oră; un ansamblu de stocare a hidrogenului format din 20 de rezervoare cu o capacitate de 95m3 la 42 bar fiecare; un container pentru elementele de monitorizare, comandă şi control precum şi o instalaţie de amestec a hidrogenului cu gazul natural pentru arderea în echipamentele energetice.

Investiţia ar urma să fie finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin Măsura de investiţii privind infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile prin utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!