Primăria orădeană pariază în continuare pe dezvoltarea sistemului centralizat de încălzire. Potrivit strategiei de termoficare pentru anii 2022-2030, municipalitatea își va continua eforturile de reabilitare a infrastructurii şi de utilizare a resurselor nepoluante de energie, în paralel cu reabilitarea imobilelor, introducerea distribuţiei pe orizontală şi contorizarea individuală a consumatorilor.
Necesar pentru proiectele europene...
Dezbaterea strategiei de termoficare a Oradiei pentru perioada 2022-2030, care a avut loc marţi în sala mare a Primăriei, a reunit circa 20 de participanţi, majoritatea specialişti în domeniu.
Pe lângă iniţiatorii discuţiilor - şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, reprezentantul firmei Servelect Cluj-Napoca (realizatorul strategiei), Andrei Ceclan, reprezentanţi ai Termoficare Oradea, în frunte cu directorul Călin Ungur - la întâlnire au participat şi câţiva orădeni.
"Strategia de termoficare a Oradiei pentru perioada următoare este un document strategic care va sta la baza documentaţiilor tuturor proiectelor viitoare din domeniul termoficării", a explicat şeful DMPFI, Marius Moş.
Potrivit directorului, până acum, municipalitatea s-a concentrat pe reabilitarea infrastructurii de reţele şi modernizarea la bază a sursei de agent termic, în care s-au investit, în ultimii ani, peste 200 milioane lei.
"Acum ne concentrăm pe dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare şi valorificarea resurselor nepoluante, cum ar fi apa geotermală, panourile fotovoltaice şi proiectul mare de producere a energiei electrice și termice pe hidrogen, care este deja depus spre evaluare în paralel cu proiectele de reabilitare şi modernizare a reţelelor", a spus Marius Moş.
Pariul pe CET
Potrivit strategiei de termoficare a Oradiei realizate de firma Servelect pe fonduri europene, municipalitatea orădeană va investi în continuare în dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare.
Varianta renunţării la CET ar lăsa locuitorii orașului fără alternativă viabilă de încălzire. "Populaţia ar trebui să facă investiţii de peste un miliard de lei", a spus inginerul Andrei Ceclan.
Potrivit documentului, doar 10% dintre actualii clienţi ai sistemului centralizat ar putea trece la încălzirea pe gaz, majoritatea de circa 60% fiind obligaţi să folosească încălzirea pe curent electric, iar diferenţa pe panouri fotovoltaice ori biomasă.
Cum păstrarea actualului sistem, fără investiţii, ar însemna degradarea lui lentă, municipalitatea va trebui să investească în continuare.
Astfel, Oradea va miza pe resursele nepoluante de energie pentru a evita plata certificatelor verzi, tot mai scumpe.
Pe lângă turbina pe gaze naturale aflată în funcţiune, la producţia agentului termic pentru apartamentele orădenilor CET-ul are în plan să folosească motoare termice pe gaz, valorificarea sursei geotermale, panouri fotovoltaice şi hidrogen.
"Un element suplimentar va trebui să îl constituie controlul pe care îl va putea avea consumatorul prin introducerea distribuţiei agentului termic pe orizontală (n.r. în loc de distribuţia pe verticală moştenită din comunism, care nu permite contorizarea individuală a fiecărui apartament) şi contorizarea individuală a fiecărui imobil", a spus Ceclan.
Contorizarea la nivel de consumator va contribui la scăderea facturilor de încălzire, fiecare client fiind tentat să îşi modifice consumul în funcţie de necesităţi, dar mai ales de veniturile disponibile din care poate acoperi costurile încălzirii.