Administraţia Domeniului Public, care gestionează, printre altele, pieţele, ştrandurile şi cimitirul din Oradea, a încheiat anul 2021 cu venituri de 76,2 milioane lei.

Profit cu 91% mai mare!

Potrivit directorului ADP, Liviu Andrica, încasările societăţii în anul 2021 au fost mai mari cu 15,1 milioane lei decât cele 61,1 milioane lei din anul precedent.

"În anul 2021, profitul net al ADP a fost de 11,9 milioane lei, cu 91% mai mare faţă de anul 2020, când a fost de 6,2 milioane lei", a declarat directorul ADP, Liviu Andrica, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema raportului de activitate pentru anul 2021.

Potrivit directorului, cel mai mare impact asupra veniturilor societăţii l-a avut aquaparkul Nymphaea.

"În anul 2021, în perioada 1 ianuarie - 1 iunie, aquaparkul a avut activitatea suspendată. Majoritatea salariaţilor au fost trimişi în şomaj tehnic. Cu toate acestea, în 2021, am avut 220.000 de vizitatori, cu 53% mai mult decât în 2020. Automat, şi veniturile noastre au crescut", a declarat Andrica (foto jos).

Venituri de 12 milioane lei la buget

Liviu Andrica, șeful ADP Oradea

Conform evidenţelor ADP, aquaparkul Nymphaea a încheiat anul 2021 cu venituri de 17 milioane lei şi cheltuieli de 10 milioane lei. "Profitul a fost de 7 milioane lei, cu peste 121% mai mare decât în 2020, cu toate că am funcţionat doar şapte luni", a spus Andrica.

Jumătate din profitul total înregistrat de ADP anul trecut, în valoare de 5,9 milioane lei, va fi vărsat în perioada următoare în bugetul local.

La această sumă se vor adăuga peste 5 milioane lei, reprezentând redevenţa datorată de societate oraşului pentru că îi administrează bunurile. "În total, anul acesta vom da bugetului local 11 - 12 milioane lei", a spus Andrica.

Bani pentru investiții

Profitul înregistrat anul trecut va fi folosit de APD pentru finanţarea unor investiţii în cursul acestui an şi pregătirea altora pentru anii următori.

Conducerea societăţii are în plan, printre altele, finalizarea columbarului din cimitirul municipal, care va adăposti urnele orădenilor incineraţi, programat să fie finalizat cel târziu la începutul lunii mai, reabilitarea Pieţei Cetate şi modernizarea ştrandului Ioşia.

"Am făcut deja un Studiu de Fezabilitate pentru grădina termală Ioşia. Documentul a fost dat la Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, care urmează să găsească surse de finanţare pentru lucrări", a spus Andrica.

Potrivit proiectului, ştrandul va cuprinde un complex de agrement fără tobogane, doar pentru relaxare şi odihnă, unde orădenii se vor putea bucura de proprietăţile curative ale apei geotermale.

"În prezent, ştrandul Ioşia este închis, urmând să se redeschidă undeva în jurul datei de 1 martie. Din păcate a trebuit să luăm această măsură pentru că furnizorului de apă geotermală îi este dificil să deservească în paralel atât ştrandul, cât şi încălzirea blocurilor din zonă", a spus Andrica.

Un hotel de 100 de camere

În ceea ce priveşte profitul realizat anul trecut, ADP ia în calcul construirea unui hotel pentru a lărgi serviciile oferite de aquaparkul Nymphaea.

"Am comandat un studiu de prefezabilitate. Indiferent despre ce sumă va fi vorba, ADP poate duce această investiţie. Mă gândesc la un hotel de două trei stele, după modelul Ibis, pentru tineret, cu circa 100 de camere", a spus Andrica.

Conform planurilor, construcţia ar putea fi realizată în continuarea clădirii aquaparkului, către ştrandul Dinamo, iar clienţii ar avea acces rapid atât la bazine şi restaurant, cât şi la zona de SPA.

"Hotelul l-am putea ridica pe banii ADP-ului pentru municipiul Oradea, astfel încât să putem oferi servicii complete: cazare, masă, relaxare şi SPA. În momentul de faţă, mulţi clienţi beneficiază de tichete de vacanţă care pot fi folosite doar cu cazare, iar noi nu le putem oferi aşa ceva", a spus Andrica.

Potrivit directorului, anul acesta ADP va finaliza proiectarea viitoarei construcţii şi va face demersuri pe lângă conducerea municipalităţii pentru aprobarea investiţiei. Construcţia efectivă ar putea demara anul viitor.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria Oradea este în proces cu firma Lotus care și-a asumat construcția unui hotel pe amplasamentul de lângă aquapark, după care a renunțat la investiție.

Vezi mai jos sinteza raportului ADP Oradea!