Aleșii din Consiliul Județean Bihor au aprobat în unanimitate, miercuri, traseele pe care le vor avea în județ pistele pentru bicicliști, finanțate cu fonduri UE prin proiectul Velo Apuseni, derulat de administrația județeană împreună cu cele din Alba și Cluj.

Potrivit hotărârii adoptate, este vorba despre un total de 139,08 kilometri de piste pe teritoriul județului Bihor, valoarea investiției pentru realizarea acestora urmând să fie de 76,42 milioane lei (cu TVA inclusă), din care lucrările de construcții și montaj vor costa 53,975 milioane lei.

Proiectul prevede amenajarea unor piste pe traseul Sânmartin – Hidișelu de Sus – Lăzăreni – Drăgești – Ceica – Sâmbăta – Holod – Șoimi – Uileacu de Beiuș – Finiș – Tărcaia – Beiuș – Drăgănești – Rieni – Buntești – Pietroasa – Budureasa, dar și Sâmbăta – Dobrești și Sudrigiu – Ic Ponor.

Un prim tronson va număra 84,52 km între Băile Felix și Sudrigiu, fiind împărțit în două sectoare: unul de 42,6 km se va întinde din Felix până în Holod, pe terasamentul căii ferate dezafectat, iar celălalt, de 41,96 km, în paralel cu fosta cale ferată din Holod până în Sudrigiu. Pe acest tronson, lățimea pistei pentru bicicliști va fi de 2,5 metri cu două benzi de circulație (câte una pe sens), dar pe anumite porțiuni lățimea va fi de 2 metri (câte 1 metru pe fiecare bandă), pe marginile DJ 768A și DJ 709A.

Un al doilea tronson, cel dintre Sâmbăta și Dobrești, va avea o lungime de 9,71 km și va urma terasamentul fostei căi ferate, iar cel de-al treilea tronson, de 44,85 km, între Sudrigiu și Ic Ponor, va fi amenajat pe marginea DJ 763, cu o lățime de 2 metri (câte 1 m pe fiecare bandă).

Proiectul pistelor pentru bicicliști din Bihor face parte din proiectul Velo Apuseni, care mai prevede și amenajarea a 33,5 km de piste pe teritoriul județului Alba și a altor 92,4 km de piste pe teritoriul județului Cluj.

Contractul de finanțare cu fonduri din PNRR a fost semnat de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în luna martie a anului trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!