Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au dat o amendă de 160.000 lei, cea mai mare din acest an, unei firme prinse că a excavat ilegal nisip și pietriș din albia Crișului Negru, lângă satul Tăut, comuna Batăr.

Firma vinovată este patronată de controversatul afacerist bihorean Dorel Ungur, care a mai comandat în trecut excavări ilegale în zona Batăr, dar care este cunoscut și pentru alte scandaluri. 

Prinși în flagrant

Balastiera clandestină a fost descoperită în luna septembrie de voluntarii Asociației Naționale a Braconajului și Poluării - filiala Bihor. Ei au prins în flagrant muncitorii, în timp ce lucrau la săpăturile ilegale, iar șoferii de camioane așteptau să încarce nisipul și pietrișul scos de la adâncimi care ajung și la un metru. Filmați de voluntarii ecologiști, muncitorii au abandonat lucrul, iar șoferii au făcut cale întoarsă.

Autoritățile au fost alertate de ONG, au descins în control și au confirmat că în râu s-au făcut lucrări ilegale. Pe lângă săpături, s-au folosit materialele scoase fără drept din Crișul Negru și pentru amenajarea unui drum tehnic, la fel de clandestin, necesar pentru accesul utilajelor în apă.

Amenzi și măsuri

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, a declarat, pentru BIHOREANUL, că firma vinovată a fost amendată, marți, cu 160.000 lei, pentru lucrări de săpături și excavații care au modificat configurația geografică a locului și pentru că nu a avut autorizația de mediu obligatorie în cazul acestor lucrări.

În plus, societatea comercială, Extract Com SRL, are obligația să aducă terenul la starea inițială, primind un termen de 45 de zile pentru îndeplinirea acestei măsuri. Dacă nu va respecta obligația, societatea va comite o infracțiune pentru care riscă sancțiuni penale. Zona în care s-au făcut lucrările ilegale este pe teritoriul ariei protejate Câmpia Crișului Alb și Crișului Negru.

Amenda dată de Garda de Mediu Bihor nu este singura. Administrația Bazinală de Apă Crișuri a făcut de asemenea un control în zonă, confirmând că a fost formată „o insulă de balast” clandestină, prin săparea malului drept al Crișului Negru. Potrivit purtătoarei de cuvânt a ABA, Anca Mihociu, la momentul controlului, la locul cu pricina nu era niciun utilaj. În schimb, a fost interogată firma care deține o stație de sortare în vecinătate (Tekon SRL) și ai cărei reprezentanți au confirmat că își doreau o traversare prin albia râului, de pe malul drept pe cel stâng. 

Pentru asta, firma a fost amendată cu 30.000 lei și o sancțiune complementară pentru cantitatea de 160 metri cubi de agregate minerale excavate ilegal, pentru care s-a impus o penalitate de 10 ori cât contribuția pe care firma ar fi plătit-o dacă excava legal.

Om de afaceri cunoscut

Ambele firme sancționate de autorități pentru ilegalitățile din Tăut sunt deținute de același patron, controversatul afacerist bihorean Dorel Ungur.

Extract Com SRL, cu sediul în Salonta, este o firmă de construcții de drumuri și autostrăzi, astfel că este posibil ca materialul excavat ilegal să fie folosit la asemenea investiții. Societatea a avut, în 2023, o cifră de afaceri de aproape 4 milioane de lei și un profit în scădere față de anul anterior, de 122.000 lei.

Tekon SRL are sediul la aceeași adresă din Salonta, este specializată pe extracția de pietriș și nisip și este deținută 100% de firma Extract Com SRL.

Patronul celor două este un personaj cunoscut în Bihor, inclusiv pentru probleme penale. Dorel Ungur este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din judeţ, cu afaceri în construcţii civile, în special asfaltări de drumuri (prin Crişana Proconstruct SA), comerţul de produse petroliere (Petro Crişana Oil SRL), transporturi (Agrotransport SA), exploatare balastiere şi sortare pietriş şi nisip (Extract Com SRL), exploatare şi comercializare de material lemnos (Pin Forest SRL), agricultură şi alimentaţie publică (Agroconstruct Crişana SRL), firme care au prosperat îndeosebi din afaceri cu statul.

În prezent, Ungur este asociat în 16 firme, cu o cifră totală de afaceri de 48 milioane lei și un profit total declarat anul trecut de aproape 6 milioane lei. Firme de-ale sale au mai fost prinse în trecut inclusiv cu excavări ilegale în zona Batăr.

Condamnat cu suspendare

Pe lângă afacerile bănoase, milionarul salontan a avut de-a lungul anilor și numeroase probleme penale. La începutul anilor 2000, a fost cercetat pentru vătămare corporală, distrugere și amenințare din cauza unui scandal cu un alt petrolist, Mihai Deac, iar în 2011 a fost cercetat pentru modul în asociația de vânătoare Crişana Hunting, pe care o conduce Ungur, a pus mâna pe trei fonduri mari de vânătoare, folosindu-se de semnăturile unor persoane decedate, caz care a fost clasat pentru prescriere, în 2017.

În 2020, același Dorel Ungur a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce a ucis un om pe trecerea de pietoni, iar apoi a fugit de la locul accidentului rutier.

BIHOREANUL a încercat să obțină și punctul de vedere al omului de afaceri legat de ilegalitățile din Tăut, însă Dorel Ungur nu a răspuns apelului telefonic, iar numărul de telefon declarat de firma Extract Com SRL nu mai este valabil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!