Odiseea desființării Ansamblului folcloric profesionist Crișana din subordinea Teatrului Regina Maria continuă. La o lună după a doua hotărâre de desființare luată de Consiliul Județean Bihor, angajații cer revocarea acesteia, acuzând-o că are un caracter discriminatoriu și abuziv.

„În evidentă contradicție”

Consilierii județeni au respins, vineri, prin voturile reprezentanților PNL și UDMR, o plângere prealabilă prin care angajați ai Ansamblului folcloric profesionist Crișana au cerut anularea Hotărârii 52/2024, adoptată luna trecută pentru desființarea acestui ansamblu ca serviciu în organigrama Teatrului Regina Maria și crearea, în schimb, a unui alt ansamblu folcloric, în cadrul Centrului Județean de Cultură, dar cu salariați care să aibă contracte de muncă nu pe perioadă nedeterminată, ci la început pe o perioadă determinată.

Potrivit actelor pe care aleșii bihorenilor le-au avut în față la ședință, angajații ansamblului Crișana au acuzat faptul că HCJ 52/2024 „intră într-o evidentă contradicție cu considerentele Deciziei nr. 1261/2022 pronunțată de Curtea de Apel Timișoara”.

Folcloriștii au făcut astfel trimitere la o sentință prin care, în urma unui proces pe care l-au intentat în 2021, instanța timișoreană a dispus anularea primei decizii de desființare a ansamblului, adoptată în urmă cu trei ani, cu voturile doar ale consilierilor PNL, magistrații arătând că desființarea nu a fost legală deoarece pentru o astfel de decizie ar fi fost nevoie de o hotărâre luată cu o majoritate de două treimi a consilierilor, nu cu una simplă.

„Discriminare între tradiții”

De asemenea, angajații ansamblului au acuzat o „discriminare între tradițiile populare românești și tradițiile populare maghiare”, arătând că aleșii din CJ Bihor nu au desființat și ansamblul Nagyvarad, care funcționează în subordinea Teatrului Szigligeti, și totodată au incriminat „caracterul abuziv” al desființării ansamblului Crișana, cu susținerea că „nu se urmărește nimic altceva decât transformarea în mod abuziv a contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată în contracte de muncă pe perioadă determinată”.

Se respinge

Juriștii CJ Bihor au recomandat însă aleșilor respingerea plângerii prealabile a angajaților ansamblului Crișana, argumentând că decizia din 2022 a Curții de Apel Timișoara nu are „putere de lucru judecat” întrucât instanța s-a pronunțat atunci asupra unei alte hotărâri, cea din 2021, pe când cea de luna trecută are alt conținut, dar și că „autoritatea județeană are competența legală de a lua deciziile pe care le apreciază ca fiind oportune” în urma analizării eficienței pe care a avut-o ansamblul după reînființarea de anul trecut.

De asemenea, reprezentanții administrației au respins și acuzația că s-ar face o „discriminare între tradiții”, deoarece în timp ce activitatea ansamblului Nagyvarad a avut eficiență (a organizat spectacole și a avut spectatori), nu același lucru s-a întâmplat cu ansamblul Crișana.

În fine, în ce privește „caracterul abuziv”, juriștii CJ Bihor au arătat că doar „s-a procedat la desființarea unei secții care nu corespundea scopului și misiunii pentru care a fost înființat Teatrul Regina Maria”, ceea ce nu este un abuz.

În prezent, ansamblul Crișana are 14 angajați, înaintea primei desființări, cea din 2021, având 33. Potrivit celei de-a doua hotărâri privind desființarea acestuia, în cadrul Centrului Cultural Județean ar urma să fie format un alt ansamblu, cu o orchestră și dirijor (13 persoane) plus formație de dansatori cu coregraf (tot 13 persoane), precum și manipulant de decoruri și operator de lumini și sunet. Aceste persoane ar urma să fie angajate prin concurs, inițial pe perioadă determinată, așa cum este „practica în toată Europa”.

Reprezentanții PSD din CJ Bihor, care nu au votat luna trecută desființarea, au anunțat că se abțin, deci nu au votat respingerea plângerii prealabile a angajaților ansamblului Crișana.