Desființat în toamna anului 2021, când președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, propunea transferarea cântăreților, orchestrei și dansatorilor de la Teatrul Regina Maria la Centrul Cultural al Județului, dar reînființat după un an în urma unei sentințe judecătorești, Ansamblul Folcloric Profesionist Crișana a fost desființat, din nou, din subordinea teatrului, iar de data asta un altul va fi înființat la Centrul Cultural.

Bolojan a justificat propunerea, votată și de reprezentanții UDMR, prin faptul că după reînființare, angajații ansamblului Crișana doar și-au încasat salariile fără să ofere evenimente pentru public.

„Au avut o jumătate de an”

Decizia desființării Ansamblului din structura teatrului, unde funcționa cu statut de serviciu, și înființarea altuia cu statut de compartiment în cadrul Centrului de Cultură a fost propusă de Bolojan la reuniunea de miercuri a CJ Bihor, însoțită de o motivare.

Șeful administrației județene a explicat că de la finele anului trecut, când ansamblul Crișana a fost reînființat în subordinea teatrului, au fost reangajați 14 dintre cei 33 angajați, cei care dăduseră CJ Bihor în judecată, din care unul s-a pensionat între timp. Problema, însă, este că doar și-au încasat salariile, fără să dea spectacole: „În această perioadă, cei 13 angajați rămași au avut la dispoziție o jumătate de an ca să desfășoare o activitate în serviciul public, or nu s-au întâmplat aproape deloc astfel de evenimente”. În schimb, a continuat el, Centrul Cultural Județean a contractat artiști care au susținut astfel de evenimente.

„Analiza făcută arată că la Teatrul Regina Maria avem echipa teatrului, care își desfășoară activitatea în condiții normale, și angajații din zona folclorică, care încasează salarii fără să genereze evenimente publice. Am considerat că soluția este desființarea acestor posturi rămase și să înființăm posturi ale unui ansamblu, cu orchestră și dansatori, care să poată desfășura această activitate în cadrul Centrului Cultural”, a spus Bolojan.

„Nu un drept, ci o onoare”

Conform propunerii președintelui CJ Bihor, care a subliniat că inclusiv conducerea Teatrului Regina Maria a propus ca ansamblul să nu mai funcționeze în organigrama acestei instituții, în cadrul Centrului Cultural Județean ar urma să fie angajată o orchestră de muzicieni cu dirijor (13 persoane) și o formație de dansatori cu coregraf (tot 13 persoane), plus un manipulant de decoruri și un operator de lumini și sunet, artiștii urmând să fie angajați prin concurs, inițial pe perioadă determinată, așa cum este „practica în toată Europa”.

„Pe viitor se poate găsi o formulă, după ce 4 ani ai fost pe perioadă determinată să existe posibilitatea ca posturile să fie transformate pe perioadă nedeterminată, ca o formă de respect pentru cei care înțeleg că a fi în serviciul public nu este un drept, ci o onoare”, a spus Bolojan.

Pe de altă parte, acesta a adăugat că cei 13 angajați ai ansamblului sunt, previzibil, împotriva schimbărilor și îl acuză de „discriminare”, iar asta pentru că nu se atinge și de ansamblul Nagyvarad, din subordinea Teatrului Szigligeti, adică nu propune și mutarea lui tot la Centrul Cultural.

Președintele CJ Bihor a explicat și de ce: „Ansamblul de la Szigligeti s-a integrat, în afară de dansuri populare face și dansuri moderne, are evenimente, are spectatori. Ar fi anormal când o activitate merge bine să o strici, dar anormal ar fi și să nu vezi ceea ce nu funcționează”.

„Asta nu înseamnă că nu susținem folclorul și nu respectăm artiștii, dar e altceva să tolerezi o situație care nu este conformă, ceea ce arată și raportul de activitate”, a mai spus Bolojan.

Prin desființarea ansamblului, cei 13 angajați își vor pierde posturile, dar se vor putea prezenta la selecțiile de personal pentru noul ansamblu care va fi creat în subordinea Centrului de Cultură. 

Înțelegere cu UDMR 

Liderul grupului de consilieri județeni UDMR, Borsi Loránt, a explicat motivul pentru care, spre deosebire de finele anului 2021, când împreună cu consilierii PSD, aceștia s-au împotrivit desființării ansamblului Crișana din cadrul Teatrului Regina Maria, de data aceasta sunt de acord.

Ba chiar a făcut-o teatral, punându-și pe masă telefonul și dând citire unui mesaj primit de la președintele UDMR Bihor, Cseke Attila: „Unu: PNL și UDMR Bihor au convenit că cele două formațiuni se susțin reciproc pe zona de cultură. PNL Bihor, consilierii acestuia, vor susține deciziile, propunerile UDMR Bihor, cu privire la instituțiile culturale maghiare din subordinea Consiliului Judetean și Consiliului Municipal. Desigur, în mod similar UDMR Bihor va susține deciziile PNL Bihor cu privire la instituții culturale de limba română din județ. Doi: de marile proiecte de infrastructură trebuie să beneficieze ambele comunități, atât română, cât și maghiară. Așa cum legătura orașului Oradea la autostrada s-a realizat tot pe o asemenea înțelegere Bolojan-Cseke, deci primăriile UDMR Borș, Biharia au participat activ la demararea acestui proiect, tot așa centura Oradiei care ajută localitățile din nordul Oradiei va fi susținută, promovată de PNL Bihor, iar UDMR va ajuta deblocarea situației centurii metropolitane din sudul municipiului. Domnule președinte, vă rog să-mi confirmați dacă a fost această înțelegere”, a spus Borsi, sugerând că înțelegerea dintre Bolojan și Cseke a fost făcută chiar miercuri dimineață.

Șeful CJ Bihor nu a infirmat spusele liderului grupului UDMR, dar a adăugat o nuanță, și anume că nu ar fi un târg în folosul a două partide, ci în folos instituțional, pentru normalizarea unui serviciu public: „Instituțiile trebuie să funcționeze pe baza unor criterii de eficiență și să fie orientate către public, prin urmare cred că ne putem angaja să susținem toți această chestiune, indiferent de orientarea politică”.

PSD, doar abținere: „Poate că oamenii nu-și fac treaba”

În final, propunerea desființării ansamblului Crișana ca serviciu din structura Teatrului Regina Maria și a înființării unui nou ansamblu folcloric în cadrul Centrului Cultural a fost votată atât de cei 23 de reprezentanți ai PNL Bihor din Consiliul Județean, cât și de cei 6 consilieri ai UDMR Bihor. Astfel, propunerea a trecut cu două treimi din voturi.

Cei 6 reprezentanți ai PSD Bihor nu s-au împotrivit, ci doar au votat cu „abținere”, iar liderul acestora, Bujor Chirilă, a explicat de ce: „Noi n-o să cerem să ne confirmați ceva anume (n.r. – aluzie la înțelegerea PNL – UDMR), dar discutăm despre ce înseamnă folclor, dans, grai și tradiții populare. (...) Înțelegem ce ne-ați spus, poate că oamenii (n.r. – angajații ansamblului) nu-și fac treaba, dar au un director (n.r. – al ansamblului, Leontin Ciucur) și un manager (n.r. – al Teatrului, Daniel Vulcu) care îi plătește”, a spus Bujor Chirilă.

El a pledat ca angajările la viitorul ansamblu din cadrul Centrului Cultural să fie făcute, totuși, pe perioadă nedeterminată. „Trebuie să ținem cont că sunt artiști care și-au consacrat câțiva ani pentru studii, pentru performanță, poate o parte ar merita șansa asta”, a spus liderul grupului PSD înainte să anunțe că „PSD se abține”.

Proces pierdut 

Prima tentativă de desființare a ansamblului Crișana din structura Teatrului Regina Maria și de transferare a angajaților în cadrul Centrului Cultural a avut loc în septembrie 2021, când însă doar reprezentanții PNL au votat propunerea lui Bolojan.

Ulterior, 14 din cei 33 angajați ai ansamblului au deschis un proces împotriva CJ Bihor, în prima fază pierdut, în cea finală câștigat cu motivarea instanței că dacă înființarea ansamblului s-a făcut în urmă cu mai bine de un deceniu cu majoritate de două treimi, tot cu două treimi din voturile consilierilor trebuia și desființat.

Cei 14 au fost reangajați la Teatrul Regina Maria, însă nu au susținut concerte ori spectacole, evenimentele folclorice fiind asigurate de Centrul Cultural prin angajarea pentru fiecare eveniment în parte a unor artiști pe baza unor contracte de servicii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!