Un grup de aproximativ 25 de salariați ai DSP Bihor au ieșit din birouri, joi dimineață, într-o „manifestație spontană”, cerând să fie plătiți la fel precum colegii lor din asigurările de sănătate, cărora tocmai le sunt majorate veniturile după două săptămâni de proteste.

Oamenii susțin că sunt „discriminați” față de alți colegi din sistemul sanitar și cer să fie remunerați la nivelul maxim în plată de care beneficiază aceștia.

Din solidaritate...

„Ne-am adunat în curtea instituției într-o manifestare spontană, ca să fim solidari cu colegii din celelalte județe, care au ieșit și au manifestat în fața sediilor. Avem mai multe nemulțumiri”, a declarat BIHOREANULUI una dintre protestatare, Dana Jambor, inspector în cadrul Serviciului Control al DSP Bihor.

Aceasta susține că angajații tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică din țară sunt „discriminați în comparație cu angajații altor instituții din sistemul sanitar”, mai precis față de angajații Caselor Județene ale Asigurărilor de Sănătate, care în această vară au cerut majorarea la nivelul prevăzut prin Legea 153/2017 a salarizării unitare, având salariile nemodificate din 2018, iar marți le-a și fost aprobată revendicarea printr-o modificare legislativă votată de Camera Deputaților.

... dar și din interes

„Când s-a pus în discuție Ordonanța 21/2023 (n.r. – prin care s-a prevăzut creșterea salariilor pentru angajații CAS) am cerut să fim plătiți egal în cadrul Ministerului Sănătății. Ne-am comparat cu cei din CAS-uri, cu care aveam aceeași salarizare în 2018, acuma dânșilor li s-au acceptat aceste solicitări (n.r. – de majorare a salariilor), dar nouă nu”, a spus Jambor.

Potrivit acesteia, asistenții medicali din cadrul DSP-urilor sunt plătiți mai prost nu doar prin raportare la colegii din CAS, ci de mai mulți ani au salarii „la jumătate față de cei din spitale”, tot ca urmare a faptului că Legea 153/2017 a fost aplicată neunitar de-a lungul anilor. „Practic, aceasta este revendicarea noastră, să se facă salarizare unitară”, a spus angajata DSP Bihor.

În cadrul acestei instituții, salariile variază între 40.253 lei și 75.000 lei pentru întreg anul 2022, singurii plătiți peste acest nivel fiind șefii DSP Bihor, astfel că directorul executiv Daniela Rahotă a avut anul trecut salarii de 112.083 lei, directorul executiv adjunct Florin Mureșan, de 111.226 lei, iar medicul-șef Cătălin Sonea, de 146.665 lei.

Vor continua sau nu?

La nivel național, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică amenință că vor opri lucrul în fiecare zi timp de două ore, dar cei ai DSP Bihor au protestat joi în curtea instituției pentru mai puțin de o jumătate de oră.

Deocamdată, spun ei, nu știu dacă acțiunea va fi repetată zilnic, până la satisfacerea revendicării, însă sindicatul care reprezintă salariații la nivel național a emis un comunicat prin care anunță că activitatea va înceta zilnic între orele 9.00 și 11.00.

„Pe mine colegii m-au anunțat doar că intră în protest spontan fără să fie afectată activitatea instituției, motivul fiind discriminarea în comparație cu cei din alte instituții din domeniul sanitar, dar nu știu dacă vor continua și mâine sau în celelalte zile”, a declarat BIHOREANULUI dr. Rahotă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!