Festivităţile de Ziua Oradiei s-au desfăşurat într-un cadru restrâns pentru al doilea an consecutiv pe fondul pandemiei de Covid-19. În discursul său, primarul municipiului, Florin Birta, i-a încurajat pe cetăţeni să se vaccineze împotriva virusului, spunând că "este singura soluţie". 

Incidenţa Covid-19 în Oradea este marţi de 7,13 cazuri la mia de locuitori.

Cu dublă semnificaţie...

La ceremonia de depunere de flori la statuia Ostaşului Român, care început la ora prânzului, au participat reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, printre care prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, primarul Oradiei, Florin Birta, şefi de instituţii, cadre militare şi circa 30 de orădeni, majoritatea elevi şi pensionari.

Ceremonia a fost deschisă de o slujbă de Te Deum oficiată de preotul Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, şi a cuprins apoi două discursuri de câteva minute susţinute de istoricul Gabriel Moisa şi de primarul Florin Birta.

Cei doi au vorbit despre dubla semnificaţie a datei de 12 octombrie în istoria Oradiei: adoptarea Declaraţiei de la Oradea în casa avocatului Aurel Lazăr, care avea să fie citită apoi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, şi eliberarea oraşului în 1944 de sub ocupaţia horthystă.

În discursul său, primarul Birta a punctat ambele evenimente.

"Evenimentele petrecute la Oradea în 1918 şi, mai apoi în 1919, prin intrarea trupelor conduse de generalul Moşoiu şi aşezarea administraţiei româneşti au dat stabilitate oraşului, după anii însângeraţi ai Primului Război Mondial. De asemenea, au pus bazele prosperităţii oraşului cosmopolit, multi-etnic şi multi-confesional din perioada interbelică, aici convieţuind în bune relaţii români, maghiari, evrei, precum şi germani, romi, ruteni sau ucraineni", a spus Birta.

"Vaccinarea este singura soluţie!"

Revenind în contemporaneitate, primarul de Oradea a vorbit despre necesitatea dezvoltării în continuare a oraşului prin atragerea de fonduri europene, dezvoltarea turismului şi încurajarea repatrierii românilor plecaţi la muncă în străinătate.

"Îmi doresc ca orădenii să se mândrească cu oraşul lor, iar cei care ne vizitează oraşul să plece bucuroşi că au avut ocazia să ne fie oaspeţi. De asemenea, îmi doresc ca Oradea să se transforme într-una din destinaţiile favorite pentru românii plecaţi azi din ţară, pentru a-i determina să se repatrieze", a spus Birta.

În discursul său, primarul a atins inclusiv tema pandemiei de Covid-19 care "ne obligă iarăşi la o sărbătoare sobră, adaptată situaţiei epidemiologice" şi a îndemnat orădenii la un "comportament responsabil şi consecvent".

"Vaccinarea este singura soluţie să trecem cu bine peste aceste vremuri. Este interesul nostru, al tuturor, ca viaţa să îşi recapete cursul ei normal", a afirmat primarul Birta, care a încheiat cu formula "La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni!".