Primăria Oradea vrea să preia de la CFR terenul de sub drumul expres pentru care plăteşte Ministerului Transportului o chirie de 50.000 euro pe an.

"Am tot discutat..."

Consiliul Local l-a mandatat joi pe primarul Florin Birta să facă demersuri pentru preluarea de către municipalitate a patru amplasamente cu o suprafaţă totală de peste circa 52.400 metri pătraţi.

Între acestea, municipalitatea vrea să preia în administrare suprafaţa de circa 7.100 mp de teren din zona străzii Ecaterina Teodoroiu, pentru care plăteşte chirie Ministerului Transporturilor încă din anul 2017, şi alte trei amplasamente din zona gării Oradea care vor fi afectate de proiectul viitorului tram-tren.

"Am tot discutat de-a lungul timpului cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cei ai CFR. În ultima perioadă s-au făcut nişte modificări legislative. Acum, legea permite transferul de proprietate a acelei porţiuni din drumul expres, aparţinând statului român şi administrat de Ministerul Transporturilor, prin CFR, în proprietatea Municipiului Oradea, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să plătim 50.000 euro, anual, chirie pe drum", le-a explicat consilierilor locali primarul Florin Birta.

Terenuri pentru investiţii

Cu ocazia transferului acestui teren, municipalitatea va cere preluarea a încă trei suprafeţe administrate de CFR în imediata vecinătate. "Mai sunt încă trei locaţii care vor fi necesare unor proiecte viitoare de investiţii în municipiu. Este vorba de proiectul tram-trenului, plus alte proiecte pe care le vom dezvolta pe viitor în zona gării Oradea", a explicat primarul.

Odată mandatat de Consiliul Local să facă demersurile pentru preluarea celor patru amplasamente în proprietatea Oradiei, Birta va merge săptămâna viitoare la Bucureşti pentru discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor. "Încercăm să punem capăt cât mai repede situaţiei de acum, când plătim chirie din banii oraşului pentru terenul de sub un drum public", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Municipalitatea orădeană plăteşte către CFR o chirie de circa 50.000 euro pe an pentru terenul de sub drum, încă din anul 2017. În ultimii opt ani municipalitatea a făcut mai multe demersuri pentru preluarea amplasamentului, toate nematerializate.

Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind reluarea celor patru terenuri de la Ministerul Transporturilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!