Arheologii au început luni, în ciuda vremii nefavorabile, săpăturile pentru cercetarea vestigiilor descoperite în şantierul viitoarei parcări park-and-ride din jurul Catedralei episcopale ortodoxe "Învierea Domnului" din centrul civic al Oradiei.

O echipă de 20 de muncitori, îmbrăcaţi în pelerine galbene, lucrează sub coordonarea arheologilor la îndepărtarea pământului din jurul fundaţiei clădirilor scoase la iveală după deschiderea şantierului.

"Am început săpăturile pornind dinspre zona clădirilor unde este ravelinul (n.r. fortificaţie triunghiulară cu rol de apărare avansată) şi ne extindem în funcţie de starea solului. Până acum am reuşit golirea celor două fântâni abandonate la începutul secolului XIX, dar nu avem cum să cercetăm cele trei schelete descoperite pentru că sunt îngropate în noroi şi numai s-ar distruge", a declarat unul dintre membrii echipei.

Lucrările de cercetare arheologică autorizate de Comisia Naţională de Arheologie vor trebui finalizate în termen de trei luni, dar municipalitatea îşi doreşte urgentarea lor, pentru ca săpăturile pentru viitoarea parcare să poată fi reluate cât mai repede.

Conducerea Primăriei îşi doreşte finalizarea lucrărilor cel târziu pe 1 Decembrie, pentru a se suprapune cât mai puţin cu săpăturile la viitoarele pasaje subterane din centrul civic, programate să înceapă toamna acestui an.

Parcarea subterană este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.