Membrii Uniunii Artiştilor Plastici filiala Oradea au lansat, în mediul online, o petiţie prin care cer autorităţilor locale să nu fie daţi afară din spaţiul din Cetatea Oradea, în care îşi expun lucrările şi organizează evenimente.

Petiţia intitulată "Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, va rămâne fără galerii de artă", lansată în 4 mai, este bazată pe o temere a artiştilor, dat fiind că, cel puțin deocamdată, UAP nu a fost înștiințată oficial că ar trebui să părăsească spaţiile din corpul C al fortăreţei orădene. 

"După 5 ani de existenţă, UAPR Filiala Oradea va rămâne din nou fără «Galerii de Artă - Reperaj. Cetate» Oradea. Galeriile de artă, de sub patronajul Primăriei şi apoi al Muzeului oraşului Oradea, au trecut sub patronajul unei firme private, Visit Oradea (n.r. - de fapt o asociație din subordinea Consiliului Local), care este însărcinată a închiria toate spaţiile din interiorul Cetăţii, cu excepţia celor destinate muzeului. Artiştii Filialei UAPR Oradea vă roagă cu respect domnule preşedinte Ilie Bolojan şi domnule primar Florin Birta ca spaţiile destinate galeriilor să rămână spaţii cu aceeaşi destinaţie", a scris Vioara Bara, preşedintele UAPR filiala Oradea în descrierea petiţiei online.

Până acum, petiţia a fost semnată de 430 de persoane.

Contactată de BIHOREANUL, directoarea generală a APTOR, asociaţia de utilitate publică în administrarea căreia se află Cetatea, a spus că Galeriile de Artă Reperaj rămân, cel puţin deocamdată, în fortăreaţă. 

Totuși, pe viitor Primăria Oradea vrea să-i mute pe artiști într-o nouă galerie. "Nu li s-a pus în vedere să părăsească acest spaţiu (n.r. - cel din Cetatea Oradea) şi nici nu se poate vorbi despre aşa ceva. Într-adevăr, municipalitatea îşi doreşte să mute sediul uniunii într-o galerie care urmează să fie construită în Piaţa Independenţei, deasupra parcării subterane. Până atunci, (n.r. - artiştii) vor putea folosi spaţiul din Cetate", a afirmat Alina Toie.

Viitoarea galerie de artă de pe strada Independenţei va fi construită în cadrul proiectului "Amenajării zonei publice - spaţiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din strada Independenţei", care se află în etapa de evaluare a ofertelor, după ce două asocieri de firme s-au arătat dornice să execute lucrările estimate de la 19,5 milioane lei.

Galeria va avea parter şi etaj şi pereţi cu gradene de apă şi oglindă de apă. Lucrările de amenajare a platoului de deasupra parkingului de pe Independenţei, inclusiv ridicarea galeriei, au ca termen de execuţie un an. 

În petiţie, artiştii nu fac deloc referire la viitorul sediu pe care municipalitatea îl pregăteşte pentru galeria de artă. Se pare, însă, că unii dintre artiști nu sunt mulțumiți de viitoarea galerie, chiar dacă aceasta nu a fost ridicată încă.

Amintim că APTOR (Visit Oradea) a preluat administrarea fortăreţei orădene în 2021, cu misiunea de a anima Cetatea prin evenimente, dar şi prin închirierea spaţiilor din Cetate (prin licitaţii) care să devină sedii de firme, restaurante etc. În luna martie a acestui an, câţiva meşteşugari care ţineau ateliere în Cetate au evacuat spaţiile pentru că nu şi-au permis să participe la licitaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!