Construcții Bihor vs Drum Asfalt

Termenul de depunere a ofertelor pentru proiectarea şi execuţia "Amenajării zonei publice - spaţiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din strada Independenţei" a expirat. Municipalitatea orădeană a reuşit să atragă două oferte, ambele din partea unor firme locale, pentru lucrările în valoare de 19,5 milioane lei privind reabilitarea Pieţei.

"Este vorba de SC Construcţii Bihor în asociere cu SC Muun Concept AB SRL, cu subcontractant SC Gavella Com SRL, şi de SC Drum Asfalt SRL în asociere cu Precon Transilvania SRL, Mygreen Concept SRL şi Drumuri Bihor, avându-i ca subcontractanţi pe Kaluna SRL, Amper Proiect SRL, Ergocon SRL", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

În perioada următoare, angajaţii municipalităţii vor face evaluarea ofertelor, a garanţiilor de participare, a documentelor de calificare şi a documentului unic de achiziţie europeană (DUAE) depus de cei doi ofertanţi.

Galerie de artă cu oglindă de apă

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările vizează amplasamentul delimitat de strada Independenţei, malul Crişului Repede, Sinagoga Zion şi Podul Ladislau şi vor avea termen de finalizare un an.

"Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă şi un spaţiu expoziţional care va putea fi folosit de artiştii plastici. Acesta are regim de înălţime parter plus etaj, prevăzut cu pereţi cu gradene de apă şi oglindă de apă, perimetral.

Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere şi stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice", a mai transmis Primăria.

Lucrările vor mai viza mutarea statuii Mihai Eminescu, dar şi amenajarea unei cafenele şi a unei coborâri treptate către malul Crişului Repede.

Un proiect controversat

Investiția, anunţată în urmă cu doi ani, a ajuns în faza de implementare abia acum, după ce concursul internațional lansat de municipalitate cu privire la modul în care poate fi mobilat spaţiul din Piaţa Independenţei în urma construirii parcării subterane s-a lăsat cu scandal.

Orădenii s-au declarat nemulţumiţi de proiectul declarat câştigător de juriul internațional desemnat de Primărie.

Publicul a comparat proiectul cu o "pădure de ţepi" (foto sus) după ce arhitectul Dragoş Dragnea a propus crearea unei matrice modulare formate din stâlpi pe care se pot agăţa diferite obiecte şi instalaţii.

Pe fondul protestelor initiate de protestatarii nemulţumiţi pe reţelele de socializare, primarul Florin Birta a lansat un sondaj online cu privire la modul în care orădenii doresc să arate piaţa.

Astfel, locuitorii Oradiei şi-a manifestat preferinţa pentru proiectul Muun Concept, care propune, printre altele, amenajarea deasupra intrării în parcare a unei structuri vitrate cu destinaţia de galerie de artă, proiect care acum urmează să fie pus în operă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!