Pe lângă grija pentru mediu, colectarea separată înseamnă şi să cunoaştem deşeurile şi felul în care se descompun. Cel mai bun exemplu este plasticul: abandonat în natură, se degradează în 500 de ani, de aceea locul lui este în sacul sau pubela galbenă.

Ca să nu rămână cu deşeurile neridicate, orădenii ar trebui să acorde atenţie regulilor de colectare separată. Cu reciclarea nu e de joacă...

Lemnul tratat, la rezidual

Cenuşa creează întotdeauna probleme. Într-o definiţie scurtă, cenuşa este lemn ars, iar dacă rămurelele pot ajunge în pubela dedicată deşeurilor biodegradabile, unii orădeni cred că şi cenuşa trebuie să o arunce tot "la maro". Însă nu este aşa! Ea e de fapt un deşeu rezidual care se depozitează în pubela neagră, deoarece, prin ardere, se emite gudron, care este nociv pentru mediu şi nu poate ajunge în compost.

În schimb, lemnul nears, mărunţit, tocat sau rupt în surcele, este un deşeu biodegradabil care se poate transforma în îngrăşământ vegetal dacă este aruncat în pubela maro sau în compostor. Atenţie, regula este valabilă doar pentru lemnul "curat", nu şi pentru cel tratat (vopsit, lăcuit, îmbibat cu alţi compuşi chimici), care e un deşeu rezidual ce se aruncă în pubela neagră.

Game over

Chiar dacă sunt realizate din materiale organice, ca bumbac sau bambus, scutecele şi alte produse de igienă (absorbante, tampoane, discuri demachiante) sunt şi ele deşeuri reziduale. De altfel, orice obiect îmbibat în lichide cu potenţial bacterian se depozitează în recipientul negru. 

O greşeală comună, dar nu la fel de gravă, este depozitarea jucăriilor în pubela galbenă. Deşi sunt realizate din plastic, multe dintre jucării au şi baterii care pot contamina mediul deoarece, în urma lovirilor, există riscul ca substanţele din ele să se scurgă. Locul bateriilor de orice tip e în centrele speciale de colectare sau zonele dedicate din magazine.

Chiar şi fără baterii, jucăriile nu se pot arunca printre reciclabile, deoarece conţin mai multe tipuri de plastic, iar descompunerea lor este imposibilă cu tehnologiile actuale, aşa că, dacă nu pot fi nici donate, se aruncă în pubela neagră. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!