Demolarea pieţei Nufărul pentru ca Primăria să poată construi pe amplasamentul ei o parcare cu spaţii comerciale la parter a primit undă verde în Consiliul Local.

"Aţi gândit strâmb..."

Dezafectarea pieţei de la ieşirea din Oradea către Băile Felix a fost adoptată cu votul consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au fost împotrivă.

"Nu suntem împotriva dezvoltării, dar cred că trebuie sancţionat acest mod de lucru de a reveni asupra unor investiţii recente. După ce ai terminat o lucrare, 25-30 de ani nu te mai prinzi de ea", a spus consilierul local PSD Emilian Pavel.

Social-democratul a reclamat că proiectul supus dezbaterii demonstrează lipsa unei strategii a Primăriei privind dezvoltarea oraşului. "Acest material arată că aţi gândit strâmb acum 5-6 ani, când aţi investit în Piaţa Nufărul", a acuzat PSD-istul.

La rândul său, colegul acestuia, Adrian Madar, a reproşat Primăriei lipsa unui studiu înainte de a propune Consiliului Local demolarea pieţei.

"De fapt noi acum votăm indicatori tehnico-economici ai acestei lucrări, pentru că studiul de fezabilitate nu ni s-a pus la dispoziţie. La fel ca în discuţia despre străpungerea din Piaţa Libertăţii, lipseşte un studiu urbanistic care să stea la baza lucrării. O parcare nu este o casă, acolo va fi trafic, vor fi maşini care vor veni... Aceste lucruri trebuie analizate înainte, şi nu după", a spus Madar.

"Vă rog să vă hotărâţi"

Intervenţia social-democraţilor nu a fost pe placul primarului Florin Birta. Edilul a spus că demolarea pieţei pentru amenajarea pe amplasamentul ei a unei parcări supraetajate este necesară pentru a le oferi o alternativă orădenilor care rămân fără locuri pentru maşini în urma reabilitării bulevardelor Nufărul - Cantemir.

"Dacă până acum eraţi un susţinător al acestor oameni şi reclamaţi că nu vor mai avea locuri de parcare, acum înţeleg că nu îi mai susţineţi. Vă rog să vă hotărâţi", i-a spus primarul lui Madar.

În final, demolarea pieţei a fost hotărâtă cu votul consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce social-democraţii s-au opus.

Potrivit hotărârii, parcarea, estimată la 26,5 milioane lei fără TVA, va avea o capacitate de 335 locuri, dintre care 4 rezervate persoanelor cu dizabilităţi şi 6 pentru maşini electrice.

Construcţia, înaltă de 4 etaje, va avea la parter o suprafaţă de 1.766 metri pătraţi rezervată spaţiilor comerciale.

Salarii majorate

Pe de altă parte, în şedinţa de marţi consilierii locali au mai hotărât majorarea salariilor angajaţilor pe funcţie de execuţie din Primărie cu circa 16%, peste nivelul de 10% cu cât va creşte salariul minim pe economie începând din ianuarie, pentru a fi aliniate la nivelul salariilor angajaţilor Consiliului Judeţean Bihor.

La fel, Consiliul Local a mai aprobat asocierea cu Consiliul Judeţean Bihor, Zona Metropolitană Oradea şi administraţiile locale din Biharia şi Paleu pentru construirea a 6 kilometri de drum judeţean care va funcţiona ca şosea de centură pentru comuna Biharia şi a unui drum de legătură, de 3,1 kilometri, cu comuna Paleu.