Constructorii au reluat lucrările pe ambele tronsoane ale Inelului Rutier Metropolitan, șoseaua de 17 kilometri care va ocoli sudul Oradiei și localitățile Oșorhei, Sânmartin, Băile Felix și Nojorid, a anunțat marți Consiliul Județean Bihor, printr-un comunicat potrivit căruia stadiul fizic al execuției a ajuns la 20% din volumul proiectat.

În ce privește o porțiune din Cheriu, unde localnicii au obținut o sentință favorabilă, Ilie Bolojan spune că deocamdată nu se va lucra în acea zonă.

Inelul Oradiei

Potrivit administrației județene, pe lotul 1, cel dintre Nojorid și Băile Felix, în lungime de 9 km, se lucrează la viaductul de la ieșirea din stațiune peste DN 76 Oradea - Deva, care are o lungime de 395 metri, precum și la podețe. Pe acest tronson, lucrările sunt executate de o asociere formată din Asfamixt (Oradea), OPR Asfalt (Timișoara) și Dacia Faber (Cluj), contra sumei de de 70,143 milioane lei, fără TVA.

Pe lotul 2 al noului drum, cel dintre Băile Felix și Oșorhei, în lungime de 8 km, se lucrează la armături, cofraje și la turnarea betonului pe viaductul din zona Betfia, care are o lungime de 335 metri. Aici, lucrările le execută Porr Construct, pentru suma de 81,688 milioane lei, fără TVA.

„Din primăvara anului viitor, după finalizarea lucrărilor, inelul va prelua o parte din traficul de pe centura Oradea și va contribui la fluidizarea circulației rutiere în zona metropolitană. De-a lungul acestuia se va crea și un culoar de dezvoltare”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.


(sursa foto: Consiliul Județean Bihor)

Inelul Rutier Metropolitan Oradea va conecta, fără ca traficul să mai intre în oraș, drumurile naționale DN1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea - Deva și DN 79 Oradea - Arad, precum și centurile din Zona Metropolitană aflate în lucru - Oșorhei, Nojorid, Sânmartin.

Pentru realizarea acestei investiții, administrația județeană a încheiat protocoale de colaborare cu primăriile Oradea, Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, finanțarea fiind asigurată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny și bugetele CJ Bihor și Primăriei Oradea.


(sursa foto: Consiliul Județean Bihor)

Lucrări „înghețate” în satul Cheriu

De precizat că la finele anului trecut, după ce inițial Tribunalul Cluj a respins acțiunea, Curtea de Apel Cluj Napoca a admis plângerile a 21 proprietari din satul Cheriu, comuna Oșorhei, nemulțumiți că șoseaua le va traversa câteva terenuri, obținând anularea unor Hotărâri ale CJ Bihor privind acest proiect.

Șeful administrației județene a anunțat că încă nu se cunosc motivele invocate de instanța de apel, dar verdictul nu înseamnă că șoseaua nu se va construi.

De altfel, într-o postare pe acest subiect făcută luni pe Facebook, Ilie Bolojan a explicat că „imediat ce vremea se va îmbunătăți, lucrările se vor extinde pe toată lungimea, cu excepția unei porțiuni de 1 km în zona satului Cheriu. În această zonă am convenit să oprim lucrările până la motivarea sentinței judecătorești legate de proiect. Deoarece nu am primit motivarea acesteia, juriștii Consiliului Județean Bihor au solicitat săptămâna trecută instanței urgentarea motivării sentinței. După, vom lua deciziile care se impun”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!