După trei luni de la începerea lucrărilor pentru construirea celor 17 kilometri ai Inelului Rutier Metropolitan, lucrare de peste 150 milioane lei finanțată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, șantierul ar putea fi stopat pentru o perioadă.
La cererea a 21 proprietari de terenuri din satul Cheriu, comuna Oșorhei, Curtea de Apel Cluj, a cărei decizie este definitivă și executorie, a anulat trei hotărâri ale Consiliului Județean Bihor, după ce inițial Tribunalul Cluj le respinsese acțiunea. Ilie Bolojan afirmă că decizia Curții de Apel Cluj va fi „analizată”, iar șoseaua se va face.
Neîntemeiată, apoi acceptată
Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații Curții de Apel Cluj au decis, vineri, 15 decembrie, ca instanță de recurs, să anuleze trei hotărâri ale CJ Bihor, și anume HCJ 139/10 iunie 2022 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului Inelul Rutier Metropolitan Oradea, HCJ 203/18 august 2022 privind aprobarea studiului de fezabilitate, indicatorilor tehnico-economici actualizați și devizului general actualizat pentru obiectivul Inelul Rutier Metropolitan Oradea, aprobat spre finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny și a sumei reprezentând categoriile de cheltuieli finanțate de la bugetul local pentru realizarea obiectivului, precum și HCJ 248/28 septembrie 2022 privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere și însușirea raportului de evaluare pentru lucrarea de utilitate publică Inel Rutier Metropolitan.
Decizia Curții de Apel Cluj este definitivă și executorie, survenind la doar patru luni după ce tot magistrați clujeni, dar ai Tribunalului Cluj, au respins „ca neîntemeiată” cererea de chemare în judecată formulată de 21 de proprietari de terenuri din satul Cheriu, în frunte cu fostul jurnalist Claudiu Someșan, domiciliat într-o localitate din județul vecin, ceea ce și explică faptul că procesul a avut loc în Cluj.
Bolojan: „Inelul Rutier Metropolitan se va face”
Contactat de BIHOREANUL vineri seară, președintele CJ Bihor Ilie Bolojan a declarat că a fost informat de juriștii instituției despre decizia Curții de Apel Cluj, care urmează să fie analizată după ce instanța o va motiva, deocamdată nefiind cunoscute argumentele ei.
Totodată, Bolojan a adăugat și că decizia judecătorilor clujeni nu înseamnă că Inelul Rutier Metropolitan nu va fi construit.
„Vom vedea care sunt motivele pentru care instanța a luat această decizie și vom exprima o poziție după ce vom vedea motivarea. Oricum, Inelul Rutier Metropolitan se va realiza, dar trebuie să vedem ce s-a constatat că n-ar fi fost în regulă. Alte declarații nu pot să fac în acest moment, pentru că așteptăm motivarea instanței. Cert este că hotărârile Consiliului Județean Bihor au fost deja puse în practică și au produs efecte juridice, suprafețele au fost expropriate și sunt proprietatea Județului, notate ca atare în Cartea Funciară. Vom analiza decizia, motivarea și consecințele ei”, a declarat președintele CJ Bihor.
Cu proteste și cu PSD
Proiectul Inelului Rutier Metropolitan, care să ocolească sudul Zonei Metropolitane Oradea cu localitățile Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, creând o nouă legătură între DN 1 Oradea – Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea – Arad, a fost inițiat de președintele CJ Bihor în anul 2021.
În iunie 2022, însă, un grup de localnici din Cheriu, susținuți de reprezentanți ai PSD Bihor, au protestat împotriva proiectului, cerând ca șoseaua să nu traverseze o parte din terenurile agricole pe care le dețin în acest sat.
Însăși aprobarea proiectului în CJ Bihor a fost făcută abia la o a patra încercare, după ce în trei ședințe reprezentanții PSD din „parlamentul” județean au votat împotrivă, în final doi din ei votând pentru proiect.
Lucrările sunt finanțate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny în baza unui contract semnat în luna aprilie a acestui an, iar lucrările au început în luna septembrie, fiind executate pe două loturi de firme diferite, din Oșorhei până în Băile Felix și de acolo până în Nojorid.