Un autocar cu zeci de refugiaţi staţionează de circa nouă ore în Ungaria, după ce a ieşit din România prin vama Petea, din Satu Mare.

Potrivit site-ului de știri Digi24.ro, autocarul cu ucraineni a plecat vineri seară din Sighetu Marmaţiei şi trebuia să-i ducă până la gara din Budapesta.

Vehiculul a trecut prin vama Petea, dar a rămas blocat într-o localitatea din Ungaria. Motivul ar fi faptul că trei pasageri, copii, nu au paşapoarte biometrice, mai notează sursa citată. Un alt motiv invocat ar fi fost faptul că pasagerii nu ar fi avut documente provind testarea negativă la Covid.

Presa centrală notează că pasagerilor din autocar nici nu li s-au dat explicații suplimentare. În această situație s-ar găsi și alte câteva microbuze care ar trebui să ajungă la Budapesta.

Situația este cu atât mai bizară cu cât, așa cum BIHOREANUL a arătat, o asemenea cerinţă  a fost valabilă miercuri, pentru doar câteva ore, când, deşi poliţiştii de frontieră români permiteau ucrainenilor să treacă granița, autoritățile maghiare nu i-au lăsat să treacă pe cei care nu aveau paşapoarte biometrice, vize Schengen sau permis de şedere într-un stat UE.

Ulterior, miercuri seară, ministrul Afacerilor de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că a discutat cu omologul său maghiar, Szijjártó Péter, iar acesta l-a asigurat că Ungaria a decis să ridice aceste restricţii privind intrarea refugiaţilor ucraineni în Ungaria, lucru care s-a şi întâmplat în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Până la ora publicării acestei știri, autoritățile ungare nu au oferit explicații public cu privire la aceste blocaje. 

Digi24 mai scrie că o femeie din acel vehicul, în vârstă de 62 de ani, care a fugit din Ucraina din pricina războiului, ar fi murit cel mai probabil din cauza epuizării. Din câte se pare femeii i s-a făcut rău ls coborârea din autocar, oamenii au sunat la urgențe, însă când medicii au ajuns acolo nu au mai putut să o ajute. 

Șoferul a declarat că femeia era epuizată din cauză că era de zeci de ore pe drum, mai arată Digi24.

UPDATE: Digi24 a anunțat sâmbătă seară că, până la urmă, autocarul a fost lăsat să plece, după 15 ore, însă fără prea multe explicații din partea autorităților ungare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!