Angajații AVE Bihor au profitat de zilele libere de 15 august pentru acțiuni de conștientizare în zona Padiș / Glăvoi, din județul Bihor. Reprezentanții firmei de salubritate au luat la pas terasele și zonele de campare și le-au explicat turiștilor cât de importantă este colectarea separată. Mai ales că, recent, containerele amplasate de autoritățile din Bihor au fost mai mult goale, în timp ce în jurul lor era plin de deșeuri.

Glăvoi, punctul zero al pasionaților de munte

Zona de campare din Găvoi a fost neîncăpătoare în weekendul prelungit de Sf. Maria pentru sutele de turiști veniți la relaxare. Glăvoi este punctul de plecare în cele mai frumoase trasee din zonă, cum ar fi Cetățile Ponorului, ghețarul Focul Viu, Lumea Pierdută și multe altele. Campingul este situat într-un cadru natural de vis și permite camparea atât cu cortul, cât și cu rulota. Doar că sistemul de colectare a deșeurilor a dat rateuri nu de puține ori.

În luna aprilie, autoritățile județene din Bihor au montat platforme semi-îngropate de deșeuri, pentru colectarea lor separată. Numai că, atunci când mașinile AVE Bihor urcau în zonă, s-a întâmplat de multe ori ca incintele să fie mai mult goale, iar platformele să fie înconjurate de deșeuri. Ceea ce ne-a făcut munca infinit mai grea, ca să nu vorbim de aspectul neplăcut și de faptul că separarea deșeurilor colectate astfel este extrem de dificilă, dacă nu imposibilă.

Acesta este motivul pentru care angajații AVE Bihor au luat la pas terasele, au stat de vorbă cu turiștii și i-au informat despre tipurile de deșeuri și despre corecta folosire a platformelor semi-îngropate.

Iar reacțiile turiștilor și ale proprietarilor de terase nu s-au lăsat așteptate. Iată câteva dintre ele:

Proprietar terasă: „Ar trebui să veniți mai des, că se umplu foarte des containerele, sunt mulți turiști și recipientele prea mici”

Proprietar terasă: „Eu, personal, în fiecare lună merg pe cont propriu să strâng mizeria lăsată de turiști în pădure. Ideea de a veni și conștientiza lumea, legat de deșeuri și colectarea acestora îi foarte bună. Ar trebui să veniți mai des...”

Turistă din Iași: „Mulțumim pentru informare, ghidul de colectare a deșeurilor este foarte util, deoarece la noi în Iași nu am primit așa ceva”

Pubela la control

Angajații AVE Bihor i-au însoțit pe turiști inclusiv la platforme, pentru a-i ajuta să selecteze corect deșeurile.

Acesta este doar un prim pas pe care îl facem în zona Padiș, pentru a stopa practica poluării naturii cu deșeuri. Vor urma și alții, pentru că suntem cu toții responsabili de felul în care arată zonele turistice din Bihor.

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!