Ştim că efortul de a colecta separat deşeurile nu este mic şi îi apreciem pe toţi clienţii care sunt riguroşi în respectarea celor patru sau cinci fracţii. Doar că noua normalitate este impusă prin tratate şi reglementări UE, plus că România trebuie să ajungă şi ea, la un moment dat, la standarde de civilizaţie demne de secolul 21.

Şi, pentru că vrem să vă ajutăm să cheltuiţi cât mai puţin pe acest serviciu, vă oferim câteva sfaturi care ar putea aduce beneficii importante bugetului familiei dvs.

Ce să nu faceţi acasă

Să spunem că tocmai aţi terminat de mâncat un meniu comandat din oraş. Dacă nu veţi şterge caserola cu un şerveţel, aceasta ar trebui aruncată în pubela de rezidual, ceea ce înseamnă costuri suplimentare la finalul lunii. În loc de asta, o curăţaţi şi o aşezaţi la fracţia de reciclabile.

La fel, în cazul unui PET umplut pe jumătate cu lichid: acesta trebuie golit şi apoi presat, după care poate fi aşezat în sacul cu reciclabile.

Aveţi în farfurie o mâncare pe care nu mai doriţi să o consumaţi. Să spunem că e o salată cu un felul doi. În timp ce felul doi ar trebui să ajungă la rezidual, salata poate să ia liniştit drumul pubelei maro (bio) şi, astfel, micşoraţi cantitatea de deşeu rezidual, care se taxează.

Dacă locuiţi la ţară, vă îndemnăm să compostaţi deşeurile bio în propria gospodărie, aşezându-le în biocompostoarele (foto) puse la dispoziţie gratuit de AVE Bihor. La finalul perioadei de descompunere, veţi avea parte de un compost natural de cea mai bună calitate pentru grădina dvs. Exemple de deşeuri biodegradabile: crengi, iarbă, plante, resturi de plante, resturi de legume sau fructe, resturi de pâine, zaţ de cafea, coji de ouă etc.

În pubela neagră ajung doar deşeurile care nu se încadrează în celelalte pubele: resturi de mâncare gătită, oase, carne, pamperşi, absorbante, păr, beţişoare de urechi, folie alimentară unsă, şerveţele de hârtie murdare, benzi epilatoare etc.

Un serviciu cu facturi care pot fi controlate

Scopul dvs. principal este să puneţi cât mai puţine lucruri în pubela neagră, de rezidual.

Veţi avea surpriza, dacă respectaţi cu atenţie regulile, să constataţi că fracţia care se taxează se micşorează văzând cu ochii şi, odată cu ea, şi valoarea facturii de salubritate.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!