USR Oradea cere Primăriei locale să majoreze "cu titlu excepţional şi temporar", de la 155 lei la 265 lei, adică de la 30% la 50%, subvenţia pe gigacaloria facturată populaţiei.

Doar iarna aceasta!

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de USR Bihor, "perioadele excepţionale reclamă măsuri excepţionale", de natura majorării procentului subvenţiei la încălzire.

„USR Oradea solicită Consiliului Local Oradea şi Primarului Municipiului să majoreze cu titlu excepţional şi temporar, pentru iarna 2022/2023, cu cel puţin 110 lei subvenţia acordată pentru preţul către populaţie al gigacaloriei, respectiv să majoreze acest ajutor până la 265 de lei pe gigacalorie (o majorare a subvenţiei de la 30% din preţul de cost al gigacaloriei, în prezent, la 50% din preţul de cost al gigacaloriei)", au transmis reprezentanţii formaţiunii politice.

În urma unei analize comparate, reprezentanţii USR au ajuns la concluzia că municipiul Oradea se numără printre puţinele din ţară care şi-a modernizat sistemul de termoficare, în care "a investit zeci de milioane de euro din taxele şi impozitele orădenilor şi din fonduri europene".

Măsura, luată în detrimentul altor soluţii cum ar fi extinderea reţelelor de gaz, a început să dea rezultate. "Oradea produce gigacaloria cu preţul de 528 lei, la jumătate de preţ faţă de Bacău (1.193 lei) şi Bucureşti (1.150 lei) şi cu circa 30% mai ieftin decât la Timişoara (715 lei)", se menţionează în comunicat.

Orădenii nu beneficiază de sprijin!

USR-iștii acuză faptul că, în ciuda răbdării manifestate în timpul şantierelor prelungite şi a contribuţiei financiare la reabilitarea sistemului, orădenii nu văd rezultatul eforturilor depuse.

„În ciuda faptului că în Oradea costul de producţie al gigacaloriei este cel mai mic, avem cel mai mare preţ de vânzare către populaţie şi cel mai mic procent de subvenţie, 30% (155 lei), faţă de 50% (366 lei) la Timişoara sau 70% (800 lei) la Bucureşti", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Uniunii, chiar dacă Primăria Oradea ar majora subvenţia la 50%, aceasta tot ar fi, în continuare, cea mai mică din ţară.

„Orădenii au contribuit cu bani din propriile buzunare în anii precedenţi, au suportat cu stoicism şi înţelegere disconfortul şantierelor pentru modernizarea sistemului centralizat, dar în momentul critic actual nu beneficiază din partea autorităţilor locale de măsuri de sprijin similare cu cele acordate altor cetăţeni români", spune preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu.

La rândul său, liderul USR Bihor, Silviu Dehelean, consideră că populaţia trebuie să simtă că eforturile depuse dau rezultate. „Orădenii trebuie să vadă faptul că toate lucrările făcute în oraşul lor le aparţin, că sunt beneficiarii lor direcţi, că fondurile europene se traduc în calitatea vieţii. Dacă Oradea produce încălzire ieftină în urma investiţiilor în sistemul de încălzire, atunci orădenii trebuie să simtă asta atunci când îşi plătesc asociaţia", susţine Dehelean.

Tabelul comparativ transmis de USR:

În paralel, "pentru echitate", USR-iştii au cerut adoptarea unor măsuri de sprijin şi în cazul orădenilor care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar au contribuit din impozitele şi taxele lor la reabilitarea acestuia şi se confruntă cu acelaşi context economic dificil. Trimiterea face referire la locuitorii care se încălzesc cu gaz, lemne sau peleți și care nu beneficiază de niciun sprijin din partea bugetului local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!