Răcirea bruscă anunţă iarnă grea. "Pereţii blocului s-au răcit până am ajuns să am în casă 19 grade Celsius. Întâi am pus pe mine o haină în plus, pe urmă o pătură, iar în final am pornit aerul condiţionat pe încălzire. Mi-e groază de factura care o să-mi vină, dar mai bine dau banii pe curent decât pe medicamente", spune un pensionar. 

Iar acesta e doar preludiul unui sezon de încălzire, care se anunţă dificil!

Pregătiri de iarnă 

Dan Creţu, director Termoficare OradeaSăptămâna trecută, consumurile de agent termic din diagramele Termoficare Oradea au crescut brusc. "Răcirea vremii a făcut ca orădenii racordaţi la reţeaua primară să îşi dea drumul la încălzire", spune directorul comercial al societăţii, Dan Creţu (foto). Valul de frig a determinat urgentarea pregătirilor de iarnă: "Am făcut probele de presiune pentru identificarea conductelor cu potenţial de avarie şi am cerut constructorilor să închidă lucrările până pe 10 octombrie".

Termoficare a făcut mentenanţa turbinei pe gaz al cărei reductor a fost înlocuit, la fel şi conductele cu probleme. "Am reabilitat 3 km de reţele, am montat schimbătoare de căldură în punctele termice şi am instalat încă 2 km de conducte de recirculare, pentru ca apa să nu se mai răcească pe reţea", explică Creţu.

În plus, constructorii au înlocuit 8 km de reţea primară în cadrul celei de a treia etape de reabilitare, finanţate printr-un proiect european de peste 108 milioane lei.

Potrivit directorului, lucrările vor continua şi pe timpul sezonului rece, "dar numai acolo unde există trasee paralele, pentru a nu afecta consumatorii". Care oricum se gândesc cu groază la iarna care vine...

"Porniţi încălzirea!" 

Cristian IleScăderea temperaturilor exterioare a pus presiune pe administratorii asociaţiilor de proprietari. "Adevărul este că în apartamente e rece. Oamenii, care se încălzesc cum pot, cu aer condiţionat sau radiatoare, vin şi întreabă: «Porniţi încălzirea?»", relatează Cristian Ile (foto), administratorul a 20 de asociaţii de proprietari.

Orădenii au sentimente împărţite: pe de o parte se tem de frig, pe de cealaltă parte, de facturile de încălzire. "Contextul este foarte nefavorabil. Cum s-au scumpit toate, de la mâncare la benzină, oamenii nu au avut bani pentru fondul de rulment, iar majoritatea asociaţiilor intră în iarnă fără rezerve financiare", avertizează administratorul.

Lipsiţi de mijloace, consumatorii speră că CET-ul va avea destul gaz ca să încălzească oraşul şi suficiente fonduri ca să nu scumpească gigacaloria...

"N-ar trebui să apară scumpiri" 

Florin Birta, primarul OradieiContactat de BIHOREANUL primarul Florin Birta (foto) spune că, măcar de principiu, problema gazului este rezolvată. "Avem asigurată 60% din rezerva de gaz şi am primit asigurări de la Guvern că vom primi şi diferenţa", spune edilul.

În ce priveşte preţul gigacaloriei, însă, Birta evită să promită menţinerea lui la 373 lei, cât plăteşte azi populaţia, din valoarea totală de 528 lei. "Am cerut Ministerului Dezvoltării să ne aloce fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu gazul. Deciziile privind preţul gigacaloriei vor fi luate în funcţie de alocările pe care le vom primi", explică Birta.

În plus, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie va transmite CET-ului, până la finalul lui octombrie, tarifele pentru sezonul rece. "Cum preţul gazului şi curentului este plafonat, n-ar trebui să apară scumpiri", spun surse din Primărie. 

Februarie, vârf de plată...

Conform experienţei din iarna trecută, orădenii se pot aştepta pentru decembrie la facturi medii de încălzire de 213 lei pentru un apartament cu o cameră de 35 metri pătraţi, 251 lei pentru unul cu 2 camere (46 mp) şi 273 lei pentru unul cu 3 camere (60 mp).

Vârful de plată ar urma să fie atins în februarie, când facturile ar putea urca la 367 lei pentru un apartament cu o cameră, 427 lei pentru unul cu 2 camere şi 435 lei pentru unul cu 3 camere.

"Costurile pot creşte cu 20% în funcţie de amplasarea apartamentului, de izolare, de existenţa unor apartamente debranşate în scară şi altele", spun angajaţii Termoficare. Oricum ar fi, clienţii CET-ului ies mai ieftin decât cei care se încălzesc cu gaz pe cont propriu sau cu peleţi...

"O haină în plus"

Orădenii racordaţi direct la gaz se pot aştepta la facturi mai mari încă din octombrie, după frigul de săptămâna trecută. "Miercuri aveam 19,5 grade Celsius în casă. Am dat drumul la încălzire, dar am pus termostatul pe 21 grade Celsius, mai jos decât în iarna trecută, cât să pot sta în casă cu o bluză", spune Emil, proprietarul unei case din Ioşia.

Orădeanul este îngrijorat. Iarna trecută gazul l-a costat 5.200 lei, echivalentul a circa 1.000 lei lunar. "Tot ce pot face ca să ies mai ieftin este să reduc temperatura la 21,5 grade Celsius faţă de 22,5 grade Celsius iarna trecută".

La fel vrea să facă şi Mihai, proprietarul unei case din cartierul Europa: "Voi pune pe mine o haină în plus. Dacă acum 2 ani plăteam sub 700 lei pe luna de iarnă, anul trecut facturile au sărit la 900 lei lunar. Voi fi fericit dacă mă voi încadra aici în iarna care vine", spune bărbatul.

Dublu!

Cei mai afectaţi sunt bihorenii care se încălzesc pe lemne sau peleţi, al căror preţ nu a fost încă plafonat, spre deosebire de cel al gazului şi al curentului. "Dacă anul trecut am luat 5 metri steri de lemne cu 1.300 lei, anul acesta am dat pe ei 2.000 lei. Cheltuiala totală cu lemnele mi-a sărit de la 3.900 lei iarna trecută la 6.000 lei, bani de care a trebuit să fac rost", spune Vlad, proprietarul unei case de 60 mp din Ioşia.

Dacă în toamna trecută preţul mediu al unui sac de peleţi de 15 kilograme era undeva la 26 lei, în februarie anul acesta urcase la circa 28 lei, pentru ca în mai să depăşească 30 lei. "Din februarie, când a început războiul din Ucraina, preţul a crescut cu circa 5 lei pe lună, iar astăzi este cam 51-52 lei, dublu faţă de anul trecut", spune Horea.

Proprietar al unei case de 130 mp, bărbatul se aşteaptă la o explozie a cheltuielilor cu încălzirea. "Nu este greu de calculat. Dacă anul trecut am dat pe peleţi cam 1.000 lei pe lună, la iarnă voi da 2.000 lei pe lună", spune acesta.

Energie verde (de supărare) 

Vlad Tanc, directorul HVAC Industrial ClimaPresaţi de circumstanţe, bihorenii caută soluţii alternative de încălzire. "Mulţi clienţi comandă aparate de aer condiţionat în ideea că îşi vor produce o parte din curent cu panouri fotovoltaice", spune directorul HVAC Industrial Clima, Vlad Tanc (foto).

Investiţia în panouri se ridică la circa 900 euro pentru fiecare KWh, în condiţiile în care o casă de 100 mp are nevoie de circa 10 KWh.

Ioan, proprietarul unei case din Copăcel, a investit 5.200 euro în 7 panouri fotovoltaice. "Le-am montat în august şi merg în gol. Electrica nu mi-a pus nici acum contor bidirecţional care să măsoare cât curent produc şi cât consum", spune bărbatul.

Explicaţia e simplă. Scumpirea energiei electrice a urcat în ultimul an numărul "prosumatorilor" bihoreni, care produc şi consumă curent, la circa 800, iar numărul este în creştere. "Montăm cam 30 de contoare bidirecţionale zilnic. Fiind vorba de o relaţie în trei, între Electrica, firma care a montat panourile şi proprietarul casei, formalităţile merg însă destul de greu", explică un angajat al Electrica Distribuţie. Iar cum iarna bate la uşă, populaţia riscă să se încălzească în continuare ca până acum. Tot mai scump şi tot mai greu...


VOR FI 2.000!
Coadă la ajutoare

Anul trecut, numărul ajutoarelor de încălzire acordate în Oradea în baza Legii 226/2021 a crescut de 6 ori, de la 305 la 1.906. Creşterea s-a datorat majorării fără precedent a preţurilor la energie, dar şi ridicării plafonului de venituri până la care se oferă acest sprijin. 

În 2022 pragul maxim al veniturilor a fost majorat de la 1.082 lei la 2.053 lei pentru o persoană singură şi de la 800 la 1.386 lei în cazul familiilor.

"Ne aşteptăm ca, iarna ce vine, numărul solicitărilor să treacă de 2.000, depăşind nivelul de anul trecut, chiar dacă pragurile s-au păstrat. Scumpirile din ultimul an au făcut ca populaţia să fie tot mai atentă cu orice formă de venit de care se poate ajuta", spune Amalia Tripa, consilier la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea.

Procentul de compensare începe de la 100% în cazul celor cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de 200 lei şi scade la 50% în cazul celor cu venituri între 680,1 lei şi 920 lei, pentru a coborî la 30% pentru cei cu venituri între 1.040 lei şi 1.160 lei, respectiv 20% pentru solicitanţii cu venituri între 1.160,1 lei şi 1.280 lei. Cel mai mic nivel de compensaţie, de numai 10%, se acordă celor cu venit mediu lunar net pe membru de familie între 1.280,1 lei şi 1.386 lei şi persoanelor singure cu venituri între 1.280.1 lei şi 2.053 lei.

Cererile de ajutor vor fi distribuite de DASO începând cu luna octombrie, pentru ca orădenii să-şi poată completa dosarele de ajutor de încălzire până la 15 noiembrie, considerată prima lună de iarnă din sezonul 2022 - 2023.

lucrări la rețeaua de termoficare din Oradea
PREGĂTIRI DE IARNĂ. Constructorii vor trebui să închidă până pe 10 octombrie lucrările de pe rețelele comandate de Termoficare. „Dacă acum doi ani am avut o avarie care a durat trei zile și anul trecut una pe care am remediat-o în două zile, anul acesta vom ieși fără evenimente deosebite din iarnă, ca urmare a investițiilor făcute în rețele”, spune directorul comercial al Termoficare Oradea, Dan Crețu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!